Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tökös hétvége

Ma is folytatjuk a tökölést, annál is inkább, mert a hétvégén két tökös program is lesz, melyek némi rákészülést igényelnek. Aki amúgy is szokott tököt faragni vagy lámpást készíteni, annak nincs más dolga, mint néhányat a hóna alá csapni, és szombat este elbattyogni a Hősök terére. A Töklámpás Fesztiválon mindenki megmutathatja a tökét, és még segíthet is, mert a Gyermekétkeztetési Alapítványnak gyűjtenek tartós élelmiszereket. Részletek itt.

szellem2.JPGNéhány tavalyi példány

Októberi tökölős

A tavasz után az ősz a kedvenc évszakom főleg a színek és az illatok miatt. Ez utóbbiak közé tartozik a sült gesztenye és a sütőtök illata, mert nagymamám mindkettőt gyakran készítette. Igaz, gyerekkoromból csak a márványosan fehér héjú, lapított gömbölyű sütőtök hatalmas szeleteire emlékszem, de manapság már többféle közül válogathatunk.

P1050057.JPGNagydobosi óriástök

Az időjárás-jelentés szerint ma szinte mindenhol eső várható, de vasárnap talán már lehet kicsit tenni-venni, kertet téliesíteni.

- A fagyérzékeny növényeknek ideje helyet keresni a verandán, a pincében vagy végső esetben a garázsban.

- A tavaszi hagymás virágokat továbbra is elduggathatjuk, de pl. a tulipánnal akár novemberig várhatunk.

- Október a (gyümölcs)fák és cserjék ültetésének ideális időszaka, erről részletesen tegnapi posztunkban olvashattok.

untitled_3_copy-1.jpg

Program is lesz bőven, szerencsére 2 naposak, úgyhogy ha ma rossz az idő, holnap is lehet menni.

A cukkini és köztem bimbózó kapcsolat csak néhány éve kezdődött, de egyre ígéretesebben alakul. Régen csak egy tökfélének tartottam, ami nem sok jóval kecsegtetett, lévén hogy a mai napig a számban érzem a menzai édes-kapros, sűrű trutymóvá szétfőzött, telelisztezett borzalomnak az ízét. Ráadásul zsenge gyermekkoromban nem is találkozhattam e kedves rokonnal, hiszen a cukkini még az 1970-es évek végén is ritkaságszámba ment Magyarországon.

cukkini.JPG

Pedig a tökfélék (Cucurbitaceae) őshazájában, a mai Guatemala és Mexikó területén ősidők óta fogyasztják e növénycsalád tagjait. A cukkinit (Cucurbita pepo var. giromontia Duch) spanyol és portugál felfedezők hozták be Európába, ahol Olaszországban lett először sikeres. Onnan terjedt el a Földközi-tenger térségében.

Töklámpás Fesztivál

Tegnap este töklámpások lepték el a Hősök terét. A 19 órára meghirdetett Töklámpás Fesztiválra meglepően sok alkotás érkezett, már a fenti időpontban alig volt hely a Milleniumi Emlékmű talapzatán.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek