Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Élő falak a kertben

A legtöbben a sövény szó hallatán az ékszertujára (Thuja occidentalis 'Smaragd') vagy a Leyland-ciprusra (Cupressocyparis leylandii) gondolnak. Ezek az örökzöldek általában kúp vagy ék alakúak, és így a későbbiek során beavatkozás nélkül nem tudnak zárt falat alkotni.
A sövényekkel eltakarunk vagy kiemelünk valamit a kertben. Először is el kell döntenünk, hogy örökzöld vagy lombhullató sövényt szeretnénk-e ültetni. Az örökzöldek előnye az egész éven át tartó takarás, de állandóságuk miatt monotonitás alakulhat ki kertünkben. A szabadon növő, lombhullató sövény előnye, hogy változatos formákat hozhatunk létre belőle. A sövényt összeállíthatjuk illatos, pillangócsalogató cserjékből.

Kaptam egy köremilt a szokásos "egy próbát megér" címmel. Mindig elhatározom, hogy az ilyesmit olvasatlanul kitörlöm, mert nem érdekel, milyen szörnyűségek érnek, ha nem küldöm el azonnal legalább 10 embernek. Vagy mégis? Sajnos, a kíváncsiság felülkerekedett, de most kivételesen nem dühöngtem hosszú percekig. Az infó ugyanis annyi volt benne, hogy a vanília illatát utálják a szúnyogok. Ha ez így van, érdemes megnézni, hogyan burkolhatjuk vanília-illatfelhőbe környezetünket. Igaz, idén nem sok szúnyoggal találkoztunk, de ha működik a dolog, később is jó lesz.

Nyári orgona

A kertünk sarkát díszíti egy hatalmas bokor nyári orgona (Buddleia). Vaníliaillatú virágai rengeteg lepkét csábítanak a kertbe. 7-8 éve kaptam egy gyenge kis hajtást az egyik szomszédomtól, és pár év alatt gigantikus, bíborszín virágú bokorrá fejlődött. Szeretnék még egy fehér virágú fajtát, de láttam már élénk sárgát is, amit szintén szívesen ültetnék.

Miért szeretjük?

Magyarországon az egyik legelterjedtebb virágzó cserjeféle. Legtöbbünknek az anyák napja jut róla eszünkbe. Ez a legszebb, legillatosabb vágott virágot adó szabadföldi növény. Sokszor még a legtisztességesebb emberek sem tudnak ellenállni a csábításnak, és le-letörnek egy-egy ágat, hogy ezzel kedveskedjenek a szeretett hölgynek, a növény tulajdonosának nem kis bosszúságot okozva.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek