Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amikor a puszpángbokrok ágain az új tavaszi hajtások már legalább 2 centisek, ideje előkapni a metsző- vagy sövényvágó ollót, és lenyisszantani a zsengéket. Ha azt szeretnénk, hogy a bokrok, sövények kicsit nagyobbak legyenek az előző évhez képest, akkor az új hajtásvégek felét meghagyhatjuk.

Kommentelőnk, ahogy barátom édesanyja is, most kért tanácsot, miként hozhatja helyre csámpás hibiszkuszát. Ahogy nekik, úgy másoknak is gondot okozhat, mi legyen a felnyurgult, formátlanná vagy éppen túlságosan nagyra növő szobanövényekkel. A fásodó szárúakat nyugodtan lehet metszeni, de a lágyszárúaknál is van számos olyan trükk, amelyekkel anélkül tarthatók kordában, hogy bajt okoznánk nekik.

Néhány szép formájú gyümölcsfa nem idegen egyetlen díszkertben sem. A próbálkozás nem jelent örök elkötelezettséget, ha nem tetszik a fa, vagy a vele való extra bíbelődés, akkor a lakótól meg lehet szabadulni. A gyümölcstelepítéssel kacérkodóknak arra azonban fel kell készülni, hogy a szép gyümölcs magától nem terem. Sok faj, fajta megporzó társat igényel, és - talán nem véletlenül - a gyümölcsfákhoz előbb-utóbb megérkeznek a kártevők és a gombabetegségek. Ha a foltos, férges gyümölcsöknél szebbet, jobbat akarunk, meg kell barátkozni a növényvédő szerekkel is.

A téli, tavaszi nagy metszési munkát a nyári hajtásválogatással lehet csökkenteni. Ezzel kisebb sokk éri a növényt, mert nem kell annyi később eltávolítandó hajtást növelnie, és kevesebb zöldhulladék keletkezik. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a vékonyabb hajtásokat könnyebb vágni.

A nyári orgonát a szezonban többször is érdemes visszavágni, hogy teltebb legyen

Egyetlen nagyobbacska levendulabokor elég, hogy a családi molyfészkeket saját irtószerrel felszámolhassuk. Ráadásul a gyógyító hatásáról is híres levendula nagyon kellemes társ a kertben, balkonon.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek