Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lúdtollal a tetvek ellen

Zsenge hajtás, meleg és nedves környezet - ilyen a levéltetvek édeni kertje. A kellemetlen kis dögök szerencséjére mostanában arany életük van: vidáman sokasodnak, és máris sorakoznak a hajtások éppen növekvő zsenge végén. Nem szabad szünetet tartani az ellenük folytatott harcban, mert úgy járnak, ahogy tavaly én a sivatagi rózsámmal. A gonosz kis jószágok addig nyalogatták a hajtó virágrügyeket, míg azok elpusztultak, és örülhettem, hogy a pompás piros virágok helyett egyáltalán levelet hozott a növény.

A málna és a tűz

Ha a málnához hasonlatos növényen teremne a többi gyümölcs is, nem okozna fejfájást a sokféle metszési módozat elsajátítása. A málna esetében nincs semmi ördöngösség, csak nyisszantani kell, persze azt azért nem árt tudni, mit és mikor. Pontosabban fel kell ismerni az elsőéves és a letermett hajtások közötti különbséget.
Az elsőéves hajtások, a következő szezon termővesszői, a növekedés évében nem teremnek. Viszont a következő évben növesztett oldalhajtásaikon előbb virágot, majd gyümölcsöt hoznak; ezekre bizony nagy szükség van. Ezért ezeket a hajtásokat a metszőnek fel kell ismernie. A málna önmagától is megújuló hajtásrendszerének fontos sajátossága, hogy a termés beérése után a hajtás elhal (letermett vesszővé válik), s átadja helyét a közben megfásodott vesszőnek.

Hortenzia

Régebben nem szerettem a hortenziát, kicsit "művirág" hatásúnak tartottam. Az utóbbi években viszont egészen megkedveltem, bár még most is kicsit túl tökéletesnek tartom. Néhány éve be is szereztem egy hortenziatövet, amit másfél év alatt sikeresen kipusztítottam. Igaz, nem is nagyon néztem utána, hogy milyen kertet, milyen körülményeket szeret ez a növény. Hogy ne járjatok úgy, mint én, összegyűjtöttem néhány tudnivalót a hortenziáról.

- A bogyós termésű gyümölcsöknél a gyümölcshullást a vízhiány mellett a nem megfelelő beporzás okozhatja. Ültessünk különböző fajtákat, mert számos bogyós termésű cserje nem öntermékeny, ezért pollenadó kell a megtermékenyítéshez.

- A gyomok és a kártevők ellen folytatni kell a harcot: a cseresznyelégy május végén, június elején rakja le petéit az érésben lévő cseresznyébe. Függesszük ki időben a fákra a sárga lapokat!

- A sárgabarack és a meggy száraz ágait vágjuk le, és moníliafertőzés esetén égessük el.

- Akasszunk ki csapdát a levéltetű ellen, vagy csapdanövényekkel tartsuk távol. Ha a gyümölcsfák mellé ültetőedényben sarkantyúkát teszünk, magához vonzza a vértetűt, amely így nem támadja meg a fát.

- A savanyú tejet ne öntsük ki, mert kiváló tápanyagot jelent a komposzt előállításában fontos szerepet játszó tejsavbaktériumoknak.

- Végül ne feledjük: vasárnap gyereknap lesz! Mi lenne, ha a gyerekek játékok helyett kivételesen egy saját ágyást kapnának a kertben, melyet kedvük szerint ültethetnek be virágokkal vagy zöldségekkel?! A gyerekek türelmetlenek, ezért gyorsan fejlődő növényeket válasszunk. Ilyenek pl. a hónapos retek vagy a zsázsa, mely utóbbiból még előrajzolt mintákat is lehet "festeni".

Jó mulatást hozzá!

 

Miért szükséges a növényvédelem?
Ma Magyarországon szinte nincs olyan növény, amely ellenállna a különböző betegségeknek. Olyan fajtákat is támadnak, amelyek 20 évvel ezelőtt még ellenállók voltak. Amennyiben ún. "biokertet" szeretnénk, dísznövényeink esztétikailag nem tudják produkálni a tőlük elvártakat. Száraz, rágott, gombafoltos levélzetük lehangolttá tehet minket, nem is beszélve az állati kártevők nem túl kellemes látványáról. A foltos, deformált, kukacos gyümölcs nem igazán étvágygerjesztő, rosszabb esetben fogyaszthatatlan.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek