Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A sokarcú sárgabarack

A legtöbb kertben az átlagosnál egy hónappal előbbre járnak a növények; aki jól ismeri őket, megállapíthatja, nem mindegyik siet, de a gyorsan ébredők között elöl járnak a sárgabarackok. A legkorábbiak március végére már be is fejezték a virágzást. Ezekután már csak reménykedni lehet, hogy a virágokból ízletes termés is lesz.

48035794.jpgA pompás virágok mindig bő termést ígérnek, de sok múlik a tavaszi éjeken

A tavaszi feltöltődésre növényeinknek legalább akkora szüksége van, mint a tél végére lepukkant emberi szervezetnek. Miközben mi tömjük magunkba a medvehagymát, csírákat, savanyú káposztát, kertünkről sem szabad megfeledkeznünk. Tegnapi posztunkban már esett szó a tápanyagpótlásról, folytassuk a sort egy természetes lehetőséggel.

Naponta hatalmas mennyiségű, tápanyagban gazdag szerves anyag, soha el nem apadó forrás. Mi az? Az elefánttrágya! Ez a hatalmas állat rendkívül nagyvonalú az elfogyasztott táplálékkal: a hasznos anyagok nagy részét egyszerűen kiüríti. Napi 50-100 kg-ot. A növények nagy örömére.

A gyümölcsfák metszésekor a jó szemű és ügyes kezű kertész el tudja dönteni, hogy úgy méretben, mint mennyiségben milyen legyen a termés. A sikeres szürethez azonban a virtuóz ollókezelésnél több is kell.

Az enyhe tél hatásaként előbb indult és indul a növények vegetációja. A kártevők nagymértékű elszaporodása okozhat problémát kertjeinkben. A fent leírtak alapján a következő munkákat ajánlott elvégezni minél hamarabb.

Metszések

A lombhullató növényeket bátran metszhetjük, kivéve a szőlőt és az őszibarackot. A biztonság kedvéért a rügyek felett hagyjunk hosszabb ágrészt, mert lehetnek még erősebb fagyok. A sebeket feltétlenül kezeljük! Az örökzöldek vágásával még várjunk!

Meyer-citrom

Nemrég a zöldségesnél vettem néhány citromot, és bár feltűnt, hogy egyik-másik kicsit narancsosabb színű a többinél, a kora reggeli óra nem ösztönzött a dolog mélyebb elemzésére. Aztán a zöldséges megkérdezte, tudom-e, hogy a citrom közé citrancsot is kevertem? Nem tudtam, de gyanút fogtam, mert eddigi ismereteim szerint a citrancs a grépfrút magyaros neve, ha valakinek a kiejtés szerinti helyesírás nem tetszene.

Elkezdtem hát nyomozni, és hamar kiderült, hogy teljesen véletlenül egy rendkívüli citrusfélét sikerült beszereznem: a Meyer-citromot. Formára inkább citrom, színre közelebb áll a narancshoz, az íze pedig (nekem) a mandarinét idézi. Nem is igazán lehet tudni, hogy citrom-narancs vagy inkább citrom-mandarin természetes hibridje-e.

P1020385.JPG

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek