Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bár a legtöbb kertbarátnak még az öntözéshez szükséges víz elővarázsolása jelenti a fő problémát, mert a nagy melegben a szokottnál többre van szükség a vezetékes vízként drága, kútvízként kevés nedvességből, de már hozzá lehet kezdeni az őszi gyeptelepítés előkészítéséhez.

Júliusi fűgondozás

A nagy hőség a legtöbb pázsitot valószínűleg megviselte. Alapvető probléma a mélyre vágott fű, ugyanis a kánikulában 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.

gyepfoltosodás.jpg

Támadnak a vándorgyomok

Nyáron, esetleg a szabadság alatt bőven juthat idő az elmaradt vagy éppen aktuális kerti munkák elvégzésére. Ilyenkor érdemes a nagyobb lélegzetű, hosszabb ideig tartó feladatokhoz is hozzákezdeni. Évközben a hétvégi házaknál általában nem marad idő a gyepszélek, a virágágyás szegélye, vagy a cserjék, fák alatti földcsíkok, tányérok pontos levágására, kialakítására. Pedig az ilyen apró igazításoktól tűnik a kert igazán ápoltnak. Van e célt szolgáló különleges szerszám. Aki kombinált nyéllel rendelkező szerszámkészletet használ, annak érdemes ágyásszegőt is beszerezni. De tökétesen megfelel egy olyan csempeásó is, amelynek a hegyes alsó 10-15 centijét lefűrészelték vagy levágták.

Hortenzia

Régebben nem szerettem a hortenziát, kicsit "művirág" hatásúnak tartottam. Az utóbbi években viszont egészen megkedveltem, bár még most is kicsit túl tökéletesnek tartom. Néhány éve be is szereztem egy hortenziatövet, amit másfél év alatt sikeresen kipusztítottam. Igaz, nem is nagyon néztem utána, hogy milyen kertet, milyen körülményeket szeret ez a növény. Hogy ne járjatok úgy, mint én, összegyűjtöttem néhány tudnivalót a hortenziáról.

Nyári fűgondozás

Miért kell más módon kezelni a füvet?

A meleg nyár és főleg a tűző nap negatív hatásait sokan tapasztalhatják pázsitjukon.
Árnyékosabb kertekben nem okoz olyan mértékű problémát, mint ahol folyamatos napsütés perzseli a füvet. Besárgult, színevesztett, gyomosodó zöldterületet eredményezhet. A másik probléma kb. 5 éve jelentkezik rendszeresen: a fű gombabetegsége. Figyelem! Ne keverjük össze a kalapos gombákkal, amelyek ártalmatlanok.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek