Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

AGROmashExpo 2014

2014. január 29. és február 1. között a Hungexpo területét ismét ellepik az agrárszektor képviselői. Tavaly is már úgy tűnt, hogy a Budapesti Vásárközpont megtelt, de a szervezők szerint idén még nagyobb, nettó 35 000 négyzetméteren várják a látogatókat.

agromash_webkreativ_630x201_HUN.jpg

Idén is együtt rendezik az AGROmashEXPO-t és az AgrárgépShow-t, ahol a hazai gépgyártók és -forgalmazók szép számban vannak jelen. Több pavilonban, de azért mégiscsak egy helyen látható minden újdonság, többek között az Év Traktora is.

Kishantos neve ismerősen csenghet a fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődőknek, de más is sokat hallhatott róla az utóbbi időben a földpályázatok kapcsán. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése alapján ugyanis november 1-től a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság elveszíti 21 éve bio módon művelt földjeit, vagyis megszűnik.

Tegnap a helyszínen ez ellen tiltakozott a Greenpeace Magyarország egy 500 x 150 méteres felirattal, hogy felhívja a figyelmet a földek elvesztésének súlyos veszélyeire.

Save_Kishantos_copyright_Somogyi-Toth_Peter_Greenpeace_2.jpgFotó: Somogyi-Tóth Péter (Greenpeace)

Növényi táplálékaink hatásaikat tekintve három csoportba oszthatók:

Az elsőbe tartoznak a vegyszeres termesztéssel előállított, adalékokkal kezelt, ismeretlen eredetű összetevőket tartalmazó, esetleg génmódosított termékek, melyekről állandó viták zajlanak, mérgezőek-e?

A második az ellenőrzött bioélelmiszerek köre, melyek nem károsak, kellő mennyiségben tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat.

A harmadik a vegyszermentesen termelt élő zöldségek, gyümölcsök csoportja. Ezekben olyan élő növényi enzimek vannak jelen, melyeket az egész világon kutatások ezrei vizsgálnak és tartanak hatékonynak különböző betegségek elleni küzdelemben. Az élő ez esetben azt jelenti, hogy a növényt leszedése után közvetlenül, nyersen fogyasztják.

IMG_20130602_163303_0.jpg

Vidék Kaland a Hargitán

Ahogy már korábban hírt adtunk róla, az AGRYA idén is megrendezi a nagy sikerű Vidék Kaland programot. Közeleg a jelentkezési határidő vége, április 19-ig várják a vállalkozó kedvű fiatalokat.

Agrya.jpg

Az idei év újdonsága hogy Székelyföldön, Hargita és Kovászna megyében 8 székely fiatal gazda is várja a Magyarországról érkező fiatalokat. A madéfalvai, csíkszenttamási, lázárfalvai, csíkmadarasi, csíkdámfalvai, homoródalmási és illyefalvai gazdák elsősorban állattenyésztéssel, külterjes juh és szarvasmarhatartással foglalkoznak. Így az érdeklődők az állattartáshoz, a legelő gazdálkodáshoz és a tejfeldolgozáshoz kapcsolódó tevékenységekbe kapcsolódhatnak be. A székelyföldi kaland idején a jószágok már kint lesznek hegyekben, így a napi munka fáradalmait a csodálatos hegyvidéki környezet feledtetheti. A székelyföldi szervezésben a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete és a Kovászna Megyei Fiatal Gazdák Szövetsége segédkezik. Az ottani fogadó gazdák készítettek egy kis bemutatkozó kedvcsináló videót:

A magyarországi fogadó gazdák - hozzávetőleg 30 fő - immáron hagyományosan az állattartással, kertészettel, szőlészettel-borászattal, növénytermesztéssel, méhészettel foglalkozó fiatal családi gazdálkodók közül kerülnek ki.

Aki még nem jelentkezett, de most kedvet kapott, 2013. április 19-ig megteheti a www.videk-kaland.hu weboldalról letölthető jelentkezési lap elküldésével.

A jelentkezők személyes meghallgatása után május 7-ig kerül sor a résztvevők kiválasztására. A június 7-én sorra kerülő felkészítő nap (traktoros tréning és munkavédelmi oktatás) után július 1. - augusztus 18. között kerül sor a látogatásokra, így a nyáron várhatón minden héten lesznek valahol városi kalandorok fiatal gazdáknál.

Kalandra fel!

Beindult a kertben a téli uborkaszezon, vagyis kinti szorgoskodás helyett elméleti síkra kell terelnünk kedvenc hobbinkat. Jó alkalom ez arra, hogy átgondoljuk, az előző idény tapasztalataiból mit tartunk meg, és mit csinálnánk másképp jövő tavasszal.

A Lecsós és a Leonardo Kertet működtető Kortárs Építészeti Központ (KÉK) eme megfontolásból elindította "Kertészeti rend-szerező" c. előadássorozatát, melynek első részében nemrég a termesztési rendszerek és a városi permakultúra volt a téma.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek