Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Erre a hétvégére - legalábbis szombatra mindenképpen - gyönyörű, már-már nyárias időt jósolnak, úgyhogy semmi okunk a szobában ücsörögni. A kertben is van még bőven tennivaló.

kaffeekraenzchen-03_img_308x0.jpg

- Most van itt az ideje fák és cserjék, sziklakerti növények, rózsák, tavasszal virágzó évelők és kétnyáriak ültetésének. A szabadgyökerű (földlabda nélküli) növények gyökereit egy kicsit kurtítsuk meg, a fás növényeket alaposan öntözzük be.

Jótékony gyepmulcs

Az özönvízszerű trópusi esők, majd az ezt követő hetekig tartó sivatagi száraz forróság próbára teszi a gyepeket, de a hobbikertészek idegrendszerét is. Változtatni kell a kertfenntartási szokásokon. Meleg nyarakon a díszgyepeknél 6-8 cm az ideális gyepmagasság, ehhez viszont a fűnyíró késének 4-6 cm magasságban kell forogni. Ugyanezek az arányszámok a sportolásra is igénybe vett gyepek esetében 3-5, illetve 4-6 cm. Ez a gyepmagasság kellő védelmet, árnyékot biztosít a növénykék szaporodó részének. Ugyanakkor a nagyobb növénytömeg tartalékot is jelent. Száraz időben a nagyobb asszimilációs felület miatt növelni kell a vágási magasságot. Mindezzel a gyökértömeg gyarapodását, vagyis a tápanyagtartalékok felhalmozódását sikerül elérni.

gazon-hidcote.jpg

MTD_Fejlec_02.jpg

Ahogy általában, a hosszú távú tervezés a kertápolásban is megtérül - legyen szó új gyep telepítéséről, vagy a már meglévő pázsit karbantartásáról. A megfelelő fűmag vetésével a gyep sokkal sűrűbb, rugalmasabb és a természeti hatásokkal szemben sokkal ellenállóbb lesz.

650_99_Familie_B50_0811_03.jpg

A dús, buja, zöld gyep telepítése külön tudomány, de nem kell tőle megijedni. Mára már olyan fűmagok és gyeptrágyák (ill. ezek keveréke) állnak rendelkezésre, melyekkel a gyepesítést az egyszerű hobbikertész is sikerrel elvégezheti. Nem kell kísérletezgetni, ha elsőre sikerül kiválasztani a megfelelő fűmagot. Merthogy minden ezen múlik.

Júliusi fűgondozás

A nagy hőség a legtöbb pázsitot valószínűleg megviselte. Alapvető probléma a mélyre vágott fű, ugyanis a kánikulában 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.

gyepfoltosodás.jpg

Nyári fűgondozás

Miért kell más módon kezelni a füvet?

A meleg nyár és főleg a tűző nap negatív hatásait sokan tapasztalhatják pázsitjukon.
Árnyékosabb kertekben nem okoz olyan mértékű problémát, mint ahol folyamatos napsütés perzseli a füvet. Besárgult, színevesztett, gyomosodó zöldterületet eredményezhet. A másik probléma kb. 5 éve jelentkezik rendszeresen: a fű gombabetegsége. Figyelem! Ne keverjük össze a kalapos gombákkal, amelyek ártalmatlanok.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek