Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

széna dologtiltás időjárás

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 13. (Antal): Dologtiltó nap; ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén. Ha nagy esők jönnek, "Szent Antal elviszi a szénát!"

- június 15. (Jolán, Vid): Vitus vagy Vid napja is, aki a vitustánc, hisztérikus rohamok, őrjöngés, kígyócsípés, kutyaharapás esetében segít.

Úgy tartják, ilyenkor fordul meg az időjárás, amely egyben termésjósló is: jó idő esetén jó, rossz időben pedig rossz termés várható. Ha Szent Vid napján eső esik, hibás lesz az árpa. A megfigyelések szerint e napon gyakran zivataros, viharos az idő.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

régi népélet naptára időjárás dologtiltás termés

Április - Szent György hava

18. hét:

- április 25. (Márk): A kukoricavetés és a búzaszentelés napja. A megszentelt búzaszálakat gonoszűzésre használják.

Ha ezen a napon pacsirta, fürj vagy béka szól a búzából, az jó termést ígér.

Ha a fülemüle hallgat, változékony lesz a tavasz, ha énekel, szép idő lesz.

- április 28. (Valéria, Vitális): Férfiaknak dologtiltó nap: semmit nem szabad vetni. Amilyen a mai időjárás, 40 napig hasonló várható, valamint nép megfigyelés szerint „ha Vitális didereg, tizenötször lesz még hideg.”

- április 30. (Katalin, Kitti): Termés- és időjósló nap: ha szép idő van, jó lesz a termés, ha nem, akkor ne is reménykedjünk! Dologtiltó nap is: tilos konyhai veteményeket vetni.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

"Január (régiesen Januárius) az év első, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Janusról kapta, aki a kapuk és átjárók istene volt az ókori római mitológiában. A népi kalendárium szerint január neve Boldogasszony hava. A 18. században a magyar nyelvújítók a januárnak a zúzoros nevet adták." írja a Wikipédia.

január újév dologtiltás

- január 1. (Újév, Fruzsina): Amilyen az Újév napja, olyan lesz az egész esztendő. Igaz ez az időjárásra és a tevékenységekre egyaránt. Tilos a házimunka, főleg a szemetet nem szabad kivinni, mert elmegy vele a szerencsénk is. Ugyanakkor nem szabad ágyban sem maradni, mert akkor egész évben az ágyat nyomjuk. Lencsét, malacot, rétest kell enni, mert ezek "kitúrják" és "megnyújtják" a szerencsét, míg a szárnyas kikaparná, a hallal meg elúszna.

Ólomöntéssel, gombócfőzéssel ilyenkor is meg lehet jósolni, mikor kel el a hajadon leány, sőt, az újévi kocsonya csontját, ha megeszi a kutya (és miért ne tenné), hamarosan lakodalom várható.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

régi népélet naptára aprószentek dologtiltás időjóslás

December - Karácsony hava

53. hét:

- december 28. (Kamilla): Aprószentek napja, azoknak a betlehemi fiúgyermekeknek az emléknapja, akiket Heródes megöletett, amikor a ki Jézust kerestette.

E nap jellegzetes szokása Európa-szerte a vesszőzés: ilyenkor a fiúk házról házra járnak, egészség- és szerencsekívánó mondókákat mondanak, majd fűzfavesszővel, esetleg korbáccsal megvesszőzik a lányokat.

Karácsony óta hagyományosan e napon söpörnek ki először, a szemetet pedig a gyümölcsfák tövébe szórják, hogy bő termésük legyen. Az állatok kapnak a lucabúzából, meg a karácsonyi szakajtóban lévő gabonából, hogy egész évben egészségesek legyenek.

Dologtiltó nap is: nem szabad mosni!

- december 31. (Szilveszter): Ha éjjel esik, reggel pedig süt a nap, rossz termés lesz. Szilveszter éjszakája a mulatozás, zajkeltés és jóslás ideje. Az óév temetése közben már az új esztendőre koncentrálnak, mindenféle trükkel próbálják meg kitalálni, milyen lesz az év. A következő 12 hónap időjárására Luca-napkor is gyakorolt hagyma-só módszer adhat támpontot: a vöröshagymáról a ház ura leszedett 12 réteget, mindegyikbe sót tett, amelyikben elolvadt a só, az a hónap csapadékos, amelyikben nem, az száraz lesz.

Akárcsak karácsonykor, a piros almával feldobott mosdó- és ivóvíz ilyenkor is az egészséget szolgálja. Az állatok szaporaságát, egészségét pedig a nagy zajjal járó pergőzés, csengetés vagy kongózás hivatott biztosítani: a ricsajra az állatok felébrednek és a másik oldalukra fordulnak. Ezért hívják nyájfordításnak is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

régi népélet naptára Luca méz  karácsony dologtiltás szellem boszorkány

December - Karácsony hava

50. hét:

- december 7. (Ambrus): Ha a fagy elmarad, és enyhül az időjárás, karácsonykor jeges idő lesz.

Ambrus a méhészek és mézesbábosok védőszentje. A legenda szerint csecsemőkorában egy méhraj vette körül az udvaron. A méhek ellepték a bölcsőt, bemásztak a gyermek szájába is. Anyja ijedtében felkiáltott: Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle! A csecsemőnek semmi baja nem lett, és a jóslat is bevált: Ambrusból püspök és nagyszerű szónok lett, a "mézajkú prédikátor".

- december 8. (Mária): az egyik legnagyobb Mária-ünnep: a Szeplőtelen Fogantatás, illetve Zalában Földtiltó Boldogasszony, vagy Eketiltó Boldogasszony napja. Ilyenkor már semmilyen mezőgazdasági munkát nem lehet végezni.

- december 13. (Luca): "Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja." A Gergely-naptár életbe lépése előtt Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal. A hagyomány szerint ez a nap a gonosz elleni védekezés jegyében telik el: fokhagymát kell az ajtóba, ablakba tenni, kenyérre kenni, az állatok fejét bedörzsölni. E napon nem szabad kölcsönadni, vagy -venni és tilos a házimunka is. Az asszonyoknak javallott otthon ücsörögni, példát mutatva a tyúkoknak, hogy kell kotlani a tojásokon.

Ekkor kezdik faragni a Luca-széket, amely nagyon lassan készül, hiszen csak karácsonyra, az éjféli misére kell vele végezni; aki a misén feláll rá, meglátja, ki a boszorkány.

Ma kell elvetni a Luca-búzát, hogy karácsonyra kiderüljön, milyen lesz a jövő évi termés és a család egészsége.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek