Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

"Január (régiesen Januárius) az év első, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Janusról kapta, aki a kapuk és átjárók istene volt az ókori római mitológiában. A népi kalendárium szerint január neve Boldogasszony hava. A 18. században a magyar nyelvújítók a januárnak a zúzoros nevet adták." írja a Wikipédia.

január újév dologtiltás

- január 1. (Újév, Fruzsina): Amilyen az Újév napja, olyan lesz az egész esztendő. Igaz ez az időjárásra és a tevékenységekre egyaránt. Tilos a házimunka, főleg a szemetet nem szabad kivinni, mert elmegy vele a szerencsénk is. Ugyanakkor nem szabad ágyban sem maradni, mert akkor egész évben az ágyat nyomjuk. Lencsét, malacot, rétest kell enni, mert ezek "kitúrják" és "megnyújtják" a szerencsét, míg a szárnyas kikaparná, a hallal meg elúszna.

Ólomöntéssel, gombócfőzéssel ilyenkor is meg lehet jósolni, mikor kel el a hajadon leány, sőt, az újévi kocsonya csontját, ha megeszi a kutya (és miért ne tenné), hamarosan lakodalom várható.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A zsidó naptár szerint most van a fák újéve, minden fa születésnapja. Ez alkalomból köszöntsük hát a 2014-es Év Fáját, a mezei juhart!

Ahogy már korábban is hírt adtunk róla, az Országos Erdészeti Egyesület 1996-ban indította el az Év Fája mozgalmat, melynek célja, hogy felhívja a szakemberek és a széles közvélemény figyelmét egy-egy őshonos fafajra. Az eddigi évek során mindig az erdészeti szakma képviselői jelölték ki azt a fafajt, amellyel kapcsolatban aztán egész évben figyelemfelhívó, ismeretterjesztő rendezvényeket szerveznek. A 2014-es évre viszont változtattak az eddigi gyakorlaton: kijelöltek 3 figyelemre érdemes "versenyzőt", és közönségszavazásra bocsátották, melyik legyen a nyertes. Végül a jegenyenyár (Populus nigra cv. Italica), a vénic-szil (Ulmus laevis) és a mezei juhar (Acer campestre) hármasából ez utóbbi került ki győztesen.

450px-Acer_campestre_006.jpg

Régi népélet naptára

Pieter_Bruegel_d._Ä._106b.jpgid. Pieter Brueghel: Vadászok a hóban (Jagers in de Sneeuw)

Január - Boldogasszony hava

1. hét:

- január 1. (Újév): Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő.

- január 6. (Vízkereszt, Boldizsár): A vízkereszti enyhe idő még nagy hideget jósol. A farsang kezdete.

A népi kalendárium szerint szilveszter és az új év első napja szorosan összefügg, ezért a két nap szokásai, hiedelmei gyakran azonosak. Úgy tarják, e két napnak döntő szerepe van abban, milyen lesz a következő évünk. A szokások, babonák a család, a gazdaság, a háztartás körül forognak. A szilveszter éjféli zajkeltésnek (kongózásnak, pergőzésnek) több célja is van: egyrészt elűzi a rossz szellemeket, másrészt felébreszti az embereket, hogy az új évben szorgalmasan dolgozzanak, harmadrészt a jószágot is felveri, és arra készteti, hogy a másik oldalára forduljon, ami biztosítja az állatok jó egészségét és a bő szaporulatot.

szgulya.jpgGulyafordítás

Régi népélet naptára

1. hét:

- január 1. (Újév, Fruzsina): Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek