Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fekete áfonya

A fekete áfonya színével mindig is jóban voltam, nagyon tetszik a bogyók hamvas kékesfekete héja. Múltkor a piacon nem tudtam ellenállni neki, vettem egy kis adagot. Nem volt olcsó, de annyira ízlett az áfonyás mézes-vaníliás mascarponekrém, amit belőle készítettem, hogy utánanéztem a neten, mit is kell tudni erről a gyümölcsről, és hogy van-e esélyem arra, hogy a kertemben is megteremjen.

271623421246007923_rTA9cx45_f.jpg

Május közepétől virágzik a szüleim kertjében egy hatalmasra nőtt jezsámenbokor. Hófehér virágaival, édes illatával az egyik kedvencem. Már többször ki szerették volna vágni, mert egyre inkább belóg a kocsibejáróba, de szerencsére eddig még megúszta.

A jezsámen a hortenziafélék családjába tartozó cserje, nagyjából 70 faja van. Május közepétől nyílik, fehér virágának illata édes, a jázminéra emlékeztet.

Kökény

A kökény (Prunus spinosa) 1-3 méter magas bokor, az egyik legigénytelenebb cserje. Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában honos. Tudományos neve a görög prounosz= szilva szóból ered, ebből is látszik, hogy a szilva közeli rokona.

Illatok kertje

Ahogy közeleg a tél, egyre inkább elméleti síkra terelődik a kertészkedés. Ez jó alkalom arra, hogy eltervezzük, milyen legyen a kertünk jövőre. Az alábbiakban az illatos kert kialakításához adunk ötleteket.

Mindenkinek más a kedvenc illata. Van, aki a lilaakác bódító illatára esküszik és van olyan is, aki a tavaszi orgonaillattal nem tud betelni. Egy biztos, a kertben mindenképpen kell lenniük illatos növényeknek.

Lilaakác

Élő falak a kertben

A legtöbben a sövény szó hallatán az ékszertujára (Thuja occidentalis 'Smaragd') vagy a Leyland-ciprusra (Cupressocyparis leylandii) gondolnak. Ezek az örökzöldek általában kúp vagy ék alakúak, és így a későbbiek során beavatkozás nélkül nem tudnak zárt falat alkotni.
A sövényekkel eltakarunk vagy kiemelünk valamit a kertben. Először is el kell döntenünk, hogy örökzöld vagy lombhullató sövényt szeretnénk-e ültetni. Az örökzöldek előnye az egész éven át tartó takarás, de állandóságuk miatt monotonitás alakulhat ki kertünkben. A szabadon növő, lombhullató sövény előnye, hogy változatos formákat hozhatunk létre belőle. A sövényt összeállíthatjuk illatos, pillangócsalogató cserjékből.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek