Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mára kicsit alábbhagyott a hőség, és a hétvégére is kellemes nyári időt jósolnak, úgyhogy lehet kertészkedni, szabadtéri programokra menni vagy esetleg a kettőt kombinálni.

cukkini.JPG

- Folytatódik a betakarítás: uborka, cukkini, paprika, saláta, mángold, kinek mije van. A kajszi lassan a végét járja, de már van őszibarack. A fa alól is szedjük össze a lepotyogott gyümölcsöt.

- A rebarbarát hagyni kell pihenni, hogy erőt gyűjtsön a következő évre.

- A levéltetvek ellen legjobb, ha legfőbb ellenségeiket támogatjuk. Pl. a fülbemászóknak építhetünk kis lakot: egy 10-12 cm-es cserép vízelvezető lyukán húzzunk át egy madzagot, a cserepet töltsük meg faforgáccsal. A madzag végére kötözzünk egy fadarabot, így ha meghúzzuk a madzagot, az megfogja és tömöríti a forgácsot. Ezután fejjel lefelé akasszuk fel a „házikót” a fára úgy, hogy a pereme a törzshöz érjen. A fülbemászók hamar felfedezik, beköltöznek, és innen indulnak éjszakai levéltetűportyára.                                                                                  

- Az elvirágzott rózsákat továbbra is vágjuk le, hogy a növény még gazdagabban virágozzon, és a betegségeket is megelőzhetjük így.

Program is lesz bőven a hétvégén:

Budapesten a margitszigeti ÖKO-játszótéren (az Árpád híd felőli végén) szombat délután 1-től Palack Party PET-palackpréselő versennyel, családi vetélkedővel.

Visegrádon a Nemzetközi Palotajátékokon a Madártani Egyesület is tart ismeretterjesztő bemutatókat, játszóházat.

Pannonhalmán a Levendulahetek zárásaként szombaton levendulaszüret, de aki már péntek este arra jár, finom apátsági borok kíséretében hallgathatja meg a Besh o droM koncertjét a Gyógynövénykertben.

Aki Mátészalka közelében lesz, Ópályiban szombaton egész nap tart a nemzetközi Aratófesztivál. Részletes program itt

2-gonci-barack-vigassag.png

A kajszi szerelmesei a hétvégén második alkalommal ünnepelhetik a gönci barackot Boldogkőváralján. A vasárnap estig tartó vigadalmon beszerezhető a befőzéshez szükséges barackmennyiség, de kész lekvár is kóstolható, kapható, meg minden, ami kajszi. A program vasárnap az Abaúj Piaccal egészül ki, ahol az éhes szájakról Fűszeres Eszter gondoskodik majd. Részletes program itt.

Szép hétvégét!

Régi népélet naptára

júli 2012_1.JPG

Július - Szent Jakab hava

27. hét:

- július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja. Ezen a napon a gyógyfüveket is sarlóval vágták le, majd megszentelték. Az aratás első napján először elmentek a templomba, majd a mise után a földeken vágtak egy rendet a búzába, és hazamentek. Másnap aztán ténylegesen beindult az aratás.

- július 5. (Sarolta): Ha esik, rossz lesz a dió- és a mogyorótermés.

Vasárnapra semmilyen enyhülés nem várható, ezért aki hisz abban, hogy melegre a meleg a legjobb orvosság, ráadásul vasárnap Mátészalka környékén jár (mondjuk a Nyírmeggyesi Meggyfesztivál után), mindenképpen nézze meg az Aratófesztivált Ópályiban.

20080703_094521.jpg

Apukámnak ugyan nem voltak jó emlékei a gyerekkori aratásokról, én pedig kb. 30 évvel ezelőtt, a mostanihoz hasonló hőségben címereztem kukoricát 1 hétig, amit az ellenségemnek sem kívánnék, de kívülállóként jó bulinak tűnik a vasárnapi program. A versenyző csapatok először is erőt gyűjtenek az aratópálinkából, majd kézzel ugranak neki a búzának, kaszával vágják a rendet, sarlóval szedik fel a tarlóról a learatott növényt, és a belőle sodort szalmakötéllel kötik csomóba, majd kereszt alakú máglyákba rakják a gépi csépléshez.

20080703_094530.jpg

20080703_094625.jpg

20080703_094715.jpg

Amíg a kézi kaszások, marokszedők, kévekötők és keresztrakók versenyeznek, a szakácsverseny résztvevői régi szatmári aratóételeket főznek, kemencében sül majd a kenyér és a tésztamaradékból készült lángos.

A nap fénypontja az előző évekhez hasonlóan az ebédet követő, ½ 4-kor kezdődő, a helyiek által Paraszt Forma-1-nek keresztelt szekérverseny.

20080703_094906.jpg

Időre húzzák majd a régi, fából készült, vasakkal erősített szekereket, rakománnyal vagy üresen, és az eredeti Forma 1-ből ismert kerékcsere is fontos része lesz a versenynek.

paraszt_forma_1.jpg

A rendezvényt egész nap kulturális program egészíti ki: régi aratódalokat hallhatunk, tánccsoportok mutatják be az aratóbálok társastáncait. Sötétedés után tűzijáték búcsúztatja a napot, és végül hajnalig tart majd a mulatság.

Részletes program itt.

A Bánkúti búza

Arra, hogy a növényvilág a Földi élet eltartója, ritkán gondolunk. De mindnyájan kötődünk, emlékezünk egy-egy növényre, virágra, amely valaha fontos szerepet játszott az életünkben.

Ki hallott a Bánkúti búzáról, és kit érdekel egyáltalán? Feltételezem, kevés embert, de én jól ismertem ezt a híres magyar fajtát, amelyet már vagy 50 éve nem termesztenek. Ez a búza erős, vastag szárú, 1 méterre is megnövő, kiváló termést adó fajta volt. Lisztjéből a legjobb kenyér, a felséges langalló (amit az olajban sült lángos meg sem közelít), rétes és a legfinomabb sütemények készültek. Gasztronómiai értékei mellett esztétikai élményt nyújtott a sárguló búzatábla csodálatos látványa. Akkortájt esélyem sem volt meglátni nemhogy a tengert, még a Balatont sem. De a hullámzó búzatenger az óceán képzetét keltette bennem.

Régi népélet naptára

26. hét:

- június 27. (László): Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását

- június 29-30. (Péter-Pál): Kaszát, sarlót készítsd, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek