Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hétvégén nagy családi összejövetelt tartottunk a képen látható encián(fa) (Solanum rantonetii) árnyékában, melynek hatalmas méreteihez képest kicsi edény ad otthont. Ez némileg ellentmondásban áll a növénycsalád igényeivel, hiszen azt gondolnám, hogy a burgonya, a paradicsom és a padlizsán rokonaként az enciánnak is sok földre van szüksége. Persze, lehet, hogy ez is csak egy bizonyíték arra, hogy néném "zöldujjú" kertész, ami a családban eddig is köztudott volt.

blog2.JPG

Az utóbbi időben Magyarországon az őshonosakon kívül nagyon sok mediterrán eredetű, főleg Olaszországból származó örökzöld növényt telepítettünk. Ezek kényesebbek, több odafigyelést igényelnek. Az elültetésük utáni két-három év a legkritikusabb, később nagy részben akklimatizálódnak, de a rendkívüli hideg vagy száraz téltől károsodhatnak.

Babérsom

A Rózsák Háborúja fotópályázat sikerén felbuzdulva ismét játékra invitáljuk olvasóinkat!
A mostani időszakban pedig mi más lehetne a téma, mint a karácsonyi készülődés?

Élő falak a kertben

A legtöbben a sövény szó hallatán az ékszertujára (Thuja occidentalis 'Smaragd') vagy a Leyland-ciprusra (Cupressocyparis leylandii) gondolnak. Ezek az örökzöldek általában kúp vagy ék alakúak, és így a későbbiek során beavatkozás nélkül nem tudnak zárt falat alkotni.
A sövényekkel eltakarunk vagy kiemelünk valamit a kertben. Először is el kell döntenünk, hogy örökzöld vagy lombhullató sövényt szeretnénk-e ültetni. Az örökzöldek előnye az egész éven át tartó takarás, de állandóságuk miatt monotonitás alakulhat ki kertünkben. A szabadon növő, lombhullató sövény előnye, hogy változatos formákat hozhatunk létre belőle. A sövényt összeállíthatjuk illatos, pillangócsalogató cserjékből.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek