A tavasz és a nyárelő, még ha idén kissé változatosra sikerült is, fontos átmeneti időszak a behúzódó, passzív tél és a kitárulkozó, aktív nyár között. Ha az évszakok hullámzásában a nyár és a tél a két ellenpólus, akkor a tavasz és az ősz egyensúlyozza ki a pólusokat: tavasszal az éledő energiák felébresztik, serkentik a szervezetet, ősszel fokozatosan behúzódunk, a nyári bőséget raktározzuk el a tél számára.

fourseasons7.jpg

A tél alatt feléltük szervezetünk tartalékait. Ha megfelelően sikerült a tavaszi nedvkeringés-indulás, és szervezetünk megtisztult a tél alatt lerakódott terhektől (tavaszi írásunkat ld. itt), akkor a következő feladatok egyike a vitamin- és ásványianyag-raktárak feltöltése, a másik a szív előkészítése a nyári terhelésre. Szerencsére a természet készre becsomagolta megfelelő formában nekünk mindazt, amire valóban szükségünk van ilyenkor!

Járjunk csak végig egy helyi termelői piacot május vége felé! A testünk óriási éhséggel vetné rá magát a friss, vitamindús táplálékokra, de legyünk óvatosak: figyeljünk arra, hogy május-június táján is olyan élelmet fogyasszunk, amely a mi éghajlatunkon ekkor már megterem. Mit is kaphatunk? Zöldséget-gyümölcsöt, vagy mindenütt csak gyógyító növényeket?

spring-market-table.jpg

A fejes saláta kálium-, kalcium- és magnéziumtartalma jótékonyan hat az izmok és a csontozat fejlődésére és karbantartására, ezenkívül a szív működését is javítja. K-vitamin-tartalmával tisztítja a vért, de egyúttal új vértestek előállítását is serkenti, B-vitaminjával az idegeket regenerálja. A retek aktiválja a vesét és az agyat, megelőz és gyógyít egyes húgyúti betegségeket. A zöldborsó kifejezetten fiatalít: serkenti az anyagcserét, fokozza a sejtnövekedést, javítja a szellemi frissességet, káliumtartalma hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. A borsólevesből ne hagyjuk ki a karalábét sem: gazdag a B-vitaminokban, ez jó hatással van az idegekre, bőrre, hajra és rengeteg életerőt ad. Káliumot ő is tartalmaz, tisztítja a vért, segíti a helyes kémhatást beállítani a szervezetben és felkészít a várható fertőzéses betegségek ellen.

gorgeous spring market.JPG

Az üde, fehér és zöld spárgasípokban sok A-provitamin és B-vitamin van, cinktartalmuk serkenti az agy működését és a libidót. Lúgos kémhatása és káliumtartalma miatt segít a vízháztartást rendezni, a veséket regenerálja, és a vér sav-lúg egyensúlyát harmonizálja. A spenótot sem szabad kihagynunk a sorból: egy komplett vitaminsort tartalmaz: A-provitamint, B-vitaminokat, C- és E-vitamint is, így szervezetünk számos pontján fejti ki áldásos hatását. A réz-, vas-, kalcium- és káliumtartalma szükséges a csontoknak, a bőrnek és a vérképzésnek, a ballasztanyagai pedig tisztítják és méregtelenítik a beleket.

P1000535.JPG

Ezt a széleskörű raktárfeltöltést a nyár eleji gyümölcsök tovább folytatják. A szamóca nem véletlenül közkedvelt: különösen gazdag folsavban, ami a vérképzésben és a sejtnövekedéshez fontos vitamin, nagy mennyiségű mangántartalma fontos az anyagcsere számos folyamatában, cserzőanyagai pedig gyulladásgátló és baktériumellenes hatásúak. A cseresznye és a meggy csökkenti a vér húgysavszintjét (ami igen kedvező a tél után), elmulasztja a székrekedést, mérgeket és szabad gyököket semlegesít, és erősíti a szöveteket, idegeket. A málna vértisztító, csökkenti a vércukorszintet és a magas vérnyomást, serkenti a vér körforgását és szabályozza a szívműködést.

cseresznye1.JPG

Tágabb értelmezésben a zöldségek és gyümölcsök gyógynövények is, hiszen láthatjuk az impozáns felsorolásból, mennyi betegséget gyógyíthatunk és előzhetünk meg velük. Ám a piaci forgatagon túl, a természetben is indul a szűkebb értelemben vett gyógynövények kavalkádja!

Májusi virágaink közül a galagonyavirág a szívizom összehúzódásának erejét növeli, ami a vízkörforgás intenzívebbé válásával egyre fontosabb lesz. Mindazoknak, akik inkább nyugtatásra szorulnak ideges szívpanaszaik miatt, a galagonyavirág helyett a gyöngyajak, a levendula vagy a citromfű ajánlott. Az alacsony vérnyomásúak számára is van májusi-júniusi gyógynövény: a kakukkfű és a rozmaring virágzó hajtásai vérnyomásemelő hatásúak. A kakukkfű mézes teája emellett jó köhögéscsillapító és nyálkaoldó egy tavaszi megfázás idején, a rozmaring pedig illóolaj, fűszer vagy rozmaringbor formában is emeli a vérnyomást.

levendula1.JPG

Ha megfáztunk, szerencsére több növény is segíthet: májusban már szedhetjük a köhögéscsillapító mályvalevelet és lándzsásútifű-levelet, a nyálkaoldó ökörfarkkóró-virágot, de a szerény kis mezei árvácska is ekkor gyűjthető légúti hurutok ellen. Június eleje körül virágzik a hársfa, amiből jó illatú, izzasztó tea készíthető. Természetesen a jó öreg kamillavirágot se felejtsük el gyűjteni, rendkívül hatásos gyulladáscsökkentő, görcsoldó növény.

Sokoldalú gyógynövény - Mi mindenre jó a kamilla 1.jpg

Az emésztőszervrendszert is segíti több növény ezekben a hónapokban: a bazsalikom, a majoránna és az oregánó (szurokfű) emésztés- és étvágyserkentő, enyhe görcsoldó. Hasmenés esetén segít a kispárlófű (apróbojtorján), a diólevél és a libapimpó. A katángkóró és a körömvirág segíti az epehólyag munkáját, a közismert borsmenta pedig jó emésztőszervi görcsoldó.

Ha csak egyszerű élvezeti teát szeretnénk összeállítani, a bogyós gyümölcsök bokrait ez esetben is felkereshetjük: a ribiszke-, szamóca-, szeder- és málnalevél jóízű keverékalkotók.

ribizli.JPG

A fenti gazdag felsorolásból számos ízletes ételt és italt készíthetünk. Ha megfelelően teljesítettük ezt a „finom” nyárelői feladatot, megtisztultunk és feltöltődtünk, akkor már jöhet is a napsütésben és mozgásban gazdag nyár!