Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Most még kicsit borult az ég, de a hétvégére túlnyomórészt napos időt jósolnak, úgyhogy használjuk ki az utolsó kerti simításokra.

- A hét folyamán lehullott leveleket és gyümölcsöket gereblyézzük össze és tegyük a komposztra.

- A fák és cserjék alatt megmaradt lomb téli védelmet nyújt, mulcsrétegnek is alkalmas, és jó menedékhely a hasznos rovaroknak, pl. a futóbogárnak.

- Időben ürítsük le a vízvezetékeket. A kerti locsolótömlőt is védjük a fagytól, nehogy merevvé és törékennyé váljon.

- A talajt ásóvillával lazítsuk fel, és a durva rögöket hagyjuk egyben. A téli fagy tavaszra finomszemcsés földdé alakítja.

- A felkupacolt rózsatöveket fedjük be rőzsével.

- A káposzta, a karfiol, a póréhagyma és a mángold ellenállnak a fagynak, nem kell értük aggódni.

- A téli araszoló ellen tegyünk enyves gyűrűt a fákra. Október és március között a hasznos rovarokra veszélytelen ez a megoldás.

Bár Halloween október 31-én lesz, már ezen a hétvégén sok rendezvény e körül forog.

A Budapesti Állatkertben október 29-től november 6-ig a csúnyácska állatok kerülnek a középpontba. Minden jelmezben érkező, 14 év alatti gyereknek ingyenes a belépés. Részletek itt.

Szombat este a fővárosi Hősök terét ellepik a töklámpások. 19 órától kezdődik a Töklámpás Fesztivál, melynek mottója: "Tököt hozz, ne légy töketlen!" A saját készítésű töklámpással nyerni is lehet, ezenkívül mindenki vigyen legalább 1 konzervet a rászoruló gyerekeknek!

Szép hétvégét!

Most szépen süt a nap, de az időjósok szerint nem lesz ez így egész hétvégén. Szélre, esőre is számíthatunk, sőt, még talajmenti fagyok is jöhetnek. 

- Az érzékeny edényes növényeket ideje téli helyükre vinni. A nagyobb tűrőképességűeket, mint a  leander, még hagyhatjuk, mert a hajtásnövekedés így jobban lelassul, és ellenállóbban nézhetnek a tél elébe. Fagyos napokon esetleg fátyolfóliával takarhatjuk.

- Az elvirágzott egynyári virágokat szedjük ki az ágyásokból és a virágládákból, és adjuk a komposzthoz.

- Ne vágjunk vissza minden évelőt; a termésmaradványokat megeszik a madarak, a hajtások pedig nagyon szépek, amikor zúzmara borítja őket. A fűféléket is hagyjuk meg.

- Még mindig szedhetjük az almát, körtét, és már a diót is. Gondoskodjunk a tárolásról, vagy főzzük be a gyümölcsöket. A korábban leszedetteket is ellenőrizzük, nehogy rothadásnak induljanak.

- Ültethetünk bogyósgyümölcsűeket és téli dughagymát.

- A sütőtök szereti a meleget, ezért jó, ha szobahőmérsékleten érleljük, mert akkor kemény héja képződik. Vigyük napos helyre vagy meleg lakásba, így több hónapig is tárolhatjuk. A pincében előfordulhat, hogy néhány hét után rothadni kezd.

Aki pedig ezen kívül még programra vágyik, íme néhány:

- A Budakeszi Vadasparkban szombaton "Erdei Termékek Utcája", ahol gyógynövények, gyümölcsök, gombák, díszítő termések felhasználásával ismerkedhetünk.

- Kaposvár közelében két érdekes program is ígérkezik: a Kadarkúti Gesztenyés Napok, ill. traktoros diószüret a bőszénfai Meseszállóban . Mi kb. 8 éve  voltunk ott, már akkor is nagyon jópofa, gyerekbarát szálló volt. Minden szobát valamelyik klasszikus mese szerint rendeztek be, ill. fiúknak volt lovagos meg kalózos szoba. Gondolom, azóta még szebb lett, úgyhogy megszállni is érdemes.

- Ezen a hétvégén is folytatódnak a "tökös" rendezvények. Balatonboglártól néhány km-re, Szőlőskislakon Töklámpás Fesztivál, mely egyben gasztronómiai ünnep is. Az Őrségben pedig  8. alkalommal kerül sor a Nemzetközi Tökfesztiválra, melynek részletes programja itt olvasható.

Szép hétvégét!

Az áprilisban elvetett csillagtök (patisszon vagy püspökkalap) most már folyamatosan szedhető. Ez a Dél- és Közép-Amerikából származó, melegigényes, lágy szárú tökféle főként Franciaországban és a mediterrán országokban közkedvelt, de nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A piacokon manapság már egész nyáron kapható. Húsa kellemesen ropogós, íze semleges, így nagyon sokféleképpen elkészíthető, hiszen minden csak a fűszerezésen múlik.

A zsenge példányokat meghámozni sem kell, a nagyobbakat viszont igen, és a magjukat is ki kell szedni. A frissen szedett fejek hűtőben 8-10 napig elállnak. Augusztus végétől már nem szedem, hagyom 1-2 kg-osra megnőni. Betakarításkor a kocsány levágott végére gyertyát csepegtetek, a pincébe teszem, ahol februárig is eláll.

A cukkini (vagy törpetök) a patisszonhoz hasonlóan a tökfélék (kababosok) családjába tartozik. Nagy víz- és jelentős nyersrost-, C-vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt rendkívül egészséges. Energiaszegény, könnyű, kímélő ételek készíthetők belőle.

Magját tavasszal vetem, a palántákat májusban, a fagyok elmúltával napos helyre kiültetem. Ugyanúgy ültetem és nevelem, mint a csillagtököt. Virágzás után rendszeresen kell szedni, még 20-25 cm-es korában. Ilyenkor a legfinomabb. Állandóan öntözni kell, mert nagyon vízigényes. Uborkával vegyesen kovászolható, egyéb receptekre később visszatérek, amikor már szedni kezdem.

Ha már tökfélékről esik szó, talán emlékeztek rá, amikor a csicsókáról írtam, említettem, hogy az árokpart és a kerítésünk közötti részt is kihasználjuk. Az egyik részébe májusban három bokor sütőtököt ültetünk, melyeket helyhiány miatt a disznóól tetejére futtatunk, és a termés ott érik be.

 

A csillagtök, vagy más néven patisszon magját április közepe után olyan helyre vetem, ahol az udvarban gyep vagy csalán volt. Szerencsére a mi kertünkben sok helyen van csalán. Jó nagy fészkeket készítek egymástól kb. 1 méterre, a földet trágyával vagy komposzttal keverem. Minden fészekbe 3-4 magot teszek 4-5 cm mélyre. A csillagtök hatalmas bokrot nevel. Ha kikel, a két legerősebb tövet meghagyom, a többit elcsípem. Szereti, ha a közelében pasztinák vagy sárgarépa nő. Amíg a levelei ki nem fejlődnek, sok vizet kíván, utána már maga gondoskodik a vízellátásáról. Addig kapálom, amíg a levelei megnőnek, hogy körülötte ne repedjen ki a föld. Hamar virágzik, de az első virágokból még nem lesz termés. Ha már termőre fordul, rendszeresen és gyakran kell szedni, kb. 3 naponként. Szedés után, lehetőleg este jól be kell locsolni.

Virágzás után 2-3 nappal termése már 4-6 cm, zöldesfehér színű, ekkor a legfinomabb. Június végétől szedhető, akkor majd visszatérek rá, milyen finomságokat készítek belőle.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek