Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

régi népélet naptára télfordulás időjárás

Január - Boldogasszony hava

3. hét:

- január 25. (Pál): "Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág (vagy ember) hullik döggel."

A derült idő azt jelentette, hogy még sokáig lesz hideg. A kemény téli időjárás változását is jósolták erre a napra: "Pál fordulás - télfordulás".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ilyenkor, tél derekán az egyik legnehezebb feladat, hogy pontosan eltaláljuk a szobanövények vízpótlásának mértékét. Legtöbbjük téli pihenőjét tartja, amikor a nyárinál sokkal kevesebb vízzel is beérik, ugyanakkor a száraz meleg miatt a veszteséget mégis pótolni kell.

tél szobanövény öntözés

Szerencsés, ha agyagkúpos öntözőkelyhet használunk, mert ilyenkor a növény maga szabályozza, hogy mennyi vizet vegyen fel.

tél szobanövény öntözés

Sokat segít a lombozat rendszeres permetezése is. Meghálálja a növény, ha hetente egyszer-kétszer a kádba cipeljük és ott langyos vízzel lezuhanyozzuk. Néhányan – például az orchideák –azt szeretik, ha ugyanolyan pózba kerülnek a helyükre, ahogy eddig voltak, a többségnek viszont jót tehet, ha hetente negyed fordulattal elforgatjuk.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

A szigorú elszámoltatású, uniós támogatással készülő beruházásokhoz, felújításokhoz tartozik az is, hogy ezeket általában a vállalt időpontokra befejezik. Egyszerűbb a feladatot időre elvégezni, mint az iszonyú papírmunkával járó halasztást kérni. Így van ez a keszthelyi Festetics-kastélypark felújításával is. December elején arra járva láthattam, hogy a kegyes időjárás jóvoltából nem kellett zuhogó esőben tocsogva hajrázni a növénytelepítőknek, útsimítóknak és sok kerti munkásnak.

Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

Régi népélet naptára

November - Szent András hava

46. hét:

- november 11. (Márton): "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik." A Márton-nap és a liba kapcsolatának fennköltebb magyarázata, hogy a legenda szerint a végtelenül szerény Szent Márton, amikor Tours püspökévé akarták szentelni, elbújt egy libaólba, de a szárnyasok hangos gágogással elárulták.

A praktikus ok ugyanerre a kapcsolatra, hogy ekkorra hízott meg a liba akkorára, hogy már le lehetett vágni. Innen a mondás: "Olyan kövér, mint Szent Márton lúdja". A Márton-napi lúdsütéshez időjóslás is társul: ha a lúdpecsenye mellcsontja fehér, kemény, havas tél várható; ha szürkés, akkor enyhe lesz az idő.

A népi megfigyelések szerint a karácsonyi időjárásra is lehet következtetni: "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." Kemény tél várható, ha Márton fehér lovon jön (ha e napon esik a hó), ha barna lovon jön, enyhe. „Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél”.

„A bornak Szent Márton a bírája” – tartja a mondás, hiszen ilyentájt már iható az újbor, így rendszeresen voltak nagy lakomák, bálok. Úgy tartották, minél többet iszunk e napon, annál erősebbek, egészségesebbek leszünk. Ezzel párhuzamosan dologtiltó nap is: a mosás, teregetés a jószág pusztulását okozná.

Márton napja a gazdasági év végét is jelentette: ez volt az utolsó piacnap, és ekkor számoltak el a pásztorok a behajtott jószággal. Mellé ajándékba adták Szent Márton vesszejét (nyírfavessző) a gazdáiknak. A vesszőknek varázserőt tulajdonítottak: úgy tartották, ahány ága van, annyi lesz az állatszaporulat a következő évben.

Végül, de nem utolsósorban, aki november 11-én éjjel álmodik, boldog lesz - szól a népi bölcsesség.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A golgotavirág télen

A golgotavirágfélék (Passifloraceae) felfedezésének története a 16. századba nyúlik vissza, amikor spanyol hittérítők járták a trópusi Amerika indiánok lakta őserdeit, hogy keresztény hitre térítsék az őslakosságot. A spanyol szerzetesek a bonyolult virágszerkezetben Jézus keresztre feszítésének szimbólumát látták, ezért kapta a szenvedés virága nevet, amelyet a növénycsalád latin elnevezése a 17. század eleje óta őriz ("passio" = szenvedés, "flor" = virág).

10 sziromlevele a tíz apostolt, drótformájú porzószirmai a töviskoronát, öt szélső porzó szála az 5 sebet, magháza a kelyhet, melyet Jézusnak ki kellett innia, szív alakú magjai a szerető szívet, a háromkaréjú levelek a lándzsahegyeket, a kacsok a korbácsot jelképezik.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek