Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Magro.hu idén már harmadik alkalommal megrendezett mezőgazdasági konferenciasorozatának első, budapesti eseménye már lezajlott. A második eseményt Kaposváron december 15-én, a harmadikat Debrecenben január 18-án tartják. A szervezők arra keresik a választ, hogy miért termelnek nyugaton másfélszer annyi kukoricát vagy búzát hektáronként, mint itthon és hogy hogyan lehet elérni azt a hatékonyságot. Az előadások részletezik a legújabb tudnivalókat, a legfrissebb kutatások eredményeit a talajelőkészítéstől a betakarításig a precíziós gazdálkodás szemszögéből is.

Mintegy 2 millió hektáron hozzávetőlegesen 200 ezer gazda és agrárvállalkozás termeszt évről-évre kukoricát vagy búzát Magyarországon. Tapasztalatban nincs hiány, hiszen a szereplők zöme több évtizede végzi ezt a tevékenységet. A friss tudásra azonban igény mutatkozik, vagy kellene, hogy mutatkozzon, mivel jelenleg a hazai mezőgazdasági termelők mintegy 17 százalékának van csak mezőgazdasági végzettsége és évente számos innováció jelenik meg a területen. És az is tény, hogy itthon a termelés hatékonysága jelentősen elmarad az élen járó országokban tapasztaltaktól.

Mi a megoldás?

Jogos a kérdés, éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy a gabonatermesztéssel kapcsolatos tudás minél nagyobb teret kapjon és eljusson az érintettekhez. Ezért idén – a Magro.hu mezőgazdasági piactér szokásos éves konferenciasorozatán – ez lesz a téma. A Kukorica és Búza Konferenciasorozaton a két növény teljes termesztési ciklusát fogják bemutatni szakértők segítségével. Sok olyan hasznos újdonság és információ hangzik el az ország 3 különböző pontján, amit eddig a nagyközönség nem ismert.

Milyen kérdéseket feszegetnek a közelgő eseményeken?

  • - Hogyan kerüljük el a felesleges csodavárást, azaz milyen termelési maximumot érhetünk el a technológia helyes megválasztásával régiónként és megyénként?
  • - Mik azok a hibák, amiket tíz gazdából hét elkövet már a talaj előkészítésekor a talajoltás, talajbaktériumok, műtrágyázás terén?
  • - Hogyan válasszunk megfelelő vetőmagot a minőség, a mennyiség és a stressztűrő képesség figyelembe vételével?
  • - Milyen módon csökkenthető a vegyszerhasználat úgy, hogy az új és legveszélyesebb (kukoricamoly, csíkos mozaik, vetési bagolylepke, fuzáriózis) kihívásoknak is megfeleljen?
  • - Hogyan tudjuk a talaj tápanyagtartalmát költséghatékonyan feljavítani a 70-es évek szintjére, hogy ne éhezzenek tovább a növényeink?
  • - Mik a legújabb technológiák az új kórokozók és kártevők ellen, valamint a rezisztencia kezelésére?
  • - Hogyan használhatja ki a fiatal gazdáknak szóló pályázatot a gabonatermesztésben, és milyen öntözéses-gépes támogatások lesznek, és ezekre hogyan készüljön fel már most?
  • - Hogyan időzítsük a kukorica betakarítását úgy, hogy a szárítási költség ne vigye el a profitot, de még a búza elvetésére is legyen idő?
  • - Hogyan nyerjünk több százezer forintot csupán csak az értékesítés optimális időzítésével?

A konferenciasorozat részletes programja és jelentkezés az alábbi oldalon: http://www.magro.hu/konferencia

Magyarországon a gabonatermesztés olyan, mint a foci vagy a gyereknevelés: mindenki ért hozzá. Mindenki egy picit máshogy csinálja, és általában meg vagyunk győződve arról, hogy amit csinálunk, az pontosan úgy a legjobb. De vajon tényleg így van ez? Egy biztos, fejlesztésre, és javulásra mindig szükség lesz, és most erre egy remek lehetőséget biztosít a Magro.hu.Mintegy 2 millió hektáron hozzávetőlegesen 200 ezer gazda és agrárvállalkozás termeszt évről-évre kukoricát vagy búzát Magyarországon. Tapasztalatban nincs hiány, hiszen a szereplők zöme több évtizede végzi ezt a tevékenységet. A friss tudásra azonban igény mutatkozik, vagy kellene, hogy mutatkozzon, mivel jelenleg a hazai mezőgazdasági termelők mintegy 17 százalékának van csak mezőgazdasági végzettsége és évente számos innováció jelenik meg a területen. És az is tény, hogy itthon a termelés

hatékonysága jelentősen elmarad az élen járó országokban tapasztaltaktól.

gabona búzatermesztés kukoricatermesztés konferencia Magro.hu
A sikeres termesztés érdekében szükség van az új technológiák ismeretére - ezt kínálja a résztvevőknek a rendezvénysorozat

Alacsony szinten stabilizálódtak a gabonaárak

A világ árutőzsdéin beálltak a gabonaárak. Szinte sehol sem történt érdemi változás az árakban. A folytatás bizonytalan. Az optimisták abban bíznak, hogy ennél rosszabb (alacsonyabb) már nem lehet. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke a cikk írásának idején 7929 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 38. héten is folytatódott a kukorica árának lassú "erodálódása" a BÉT-en. Péntekre már csak 39 ezer forinton lehetett jegyezni a terményt a legközelebbi, novemberi lejáratra. Ha ahhoz viszonyítunk, hogy a decemberi kukoricát 39 700 forintért lehet venni, már nincs sok tere a fronthavi jegyzés további csökkenésének. A Magro.hu fizikai piacterén átlagosan 41 402 forintért adták a termény tonnáját.

Párizsban (MATIF/EURONEXT) a kukorica árfolyama már jó ideje a 160 eurós szintet kóstolgatja, de áttörnie még eddig csak egyetlen napig, augusztus végén sikerült neki.

A termésmennyiség az egekben, árak a padlón

Egyre biztosabb, hogy jó sok kukorica terem idén itthon, a világban pedig valószínűleg rekordtermés lehet. Közben az irányadó chicagói árutőzsdén felfelé mozdultak a gabonaárak, de ez csak az elmúlt hetek áresések utáni korrekció. Számottevő drágulásra sehol sem kell számítani. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke a cikk írásának idején már 8000 pont alatt, 7987 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A sebeiket nyalogathatták augusztusban a termelők

 

A termelők augusztusban is csak tehetetlenül szemlélhették a búzaárak tovább tartó „mélyrepülését”. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kukorica ára is várhatóan hasonló utat jár majd be, elmondhatjuk, nem jó most eladónak lenni. Ennek megfelelően a Magro Gabonaindex (MGX) értéke már alig érte el a 8000 pontot a nyár végén.

A globálisan nagy termés és az igen alacsony árak okozta első sokk után még az augusztus is a búzaárak további csökkenéséről szólt. A chicagói árutőzsdén 11%-os, Párizsban 7%-os esést láthattunk. A globális folyamatokba csak a rossz francia terméseredmények „zavartak” be. Jó hír lehet ugyanakkor a termelők és eladók számára, hogy augusztus végére stabilizálódni kezdtek az árfolyamok, ami akár a további árcsökkenés végét is jelentheti. Ekkor 133 USD-os és 155 EUR-os árfolyamon lehetett lekötni a búzát a legközelebbi lejáratra.

Itthon hozzávetőlegesen 5,2 millió tonna búza termett. Az árak továbbra is alacsonyak, de étkezési búza esetében stabilak. Egész augusztusban gyakorlatilag végig, alig valamivel 40 ezer forint alatt lehetett 1 tonnát venni. A takarmánybúza ára viszont emelkedni kezdett és már megközelítette a 37 ezer forintot tonnánként.

Itthon már megkezdődött a kukorica betakarítása is. Előzetesen 8 millió tonna, tehát igen jó termés várható. A Magro.hu fizikai piacán ezzel összhangban el is indultak lefelé az árak és immár a 40 ezer forintot közelítik. A határidős üzletkötések alapján ez az ár érdemben már nagy valószínűség szerint nem is fog változni ebben az évben.

Magro.hu gabonapiac búza kukorica

További adatok megtekinthetők a gabona árinformációs rendszeren, a Magro Gabonaindexen: http://www.magro.hu/magro-gabona-index/

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek