Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Raklap a kertben

Az utóbbi idők egyik legnépszerűbb "építőanyaga" lett a raklap; minden magára kicsit is adó ezermester fel tud mutatni legalább egy, raklapból saját kezűleg lefűrészelt polcocskát a lakásában. Teljesen érthető a lelkesedés: a raklap még újan sem drága, használtat meg szinte fillérekért kaphatunk. Magában is sok mindent ki lehet hozni belőle, de némi szerszámmal, festékkel, ötlettel tényleg csodákra képes!

970782_449681078460579_629260912_n.jpg

Egy igazi kertbarát külföldi nyaralása idején érdeklődéssel figyeli a helybeliek igyekezetét. A legtöbb nyaralóhely közparkjaiban, botanikus- és magánkertjeiben van is mit tanulni. Népszerű Horvát-, Görög-, Olasz-, Spanyol- és Törökország, ahol rengeteg olyan növénnyel is találkozhatunk, amelyeket szívesen látnánk saját kertünkben vagy dézsában a balkonon. Nem árt, ha zsebkertbarátkészlettel indulunk a mediterrán országokba nyaralni. A megpakolt autóban mindig találni egy kis helyet egy-egy dugványnak, amiből itthon szép emléknövényt lehet nevelni. (Azt azonban tudni kell, hogy az Unión túli területekről beérkező növények, növényi részek behozatalára sokféle korlátozás létezik.)

A legjobb lenne palackkertben hazahozni a növényeket.jpgA legjobb lenne palackkertben hazahozni a növényeket

MTD_Fejlec_02.jpg

A tavaszi nagy rendrakással talán már mindenki végzett, de az élet nem csak a kertben indult be. A pókok egyre szorgalmasabban szövik be a veranda vagy a kamra sarkait, a rendszeres ki-be mászkálással a koszt is hordjuk ide-oda. A száraz időjárásban pedig a por a fő ellenség: a húsvétkor még ragyogó ablaküvegeknek mára már nyoma sincs.

A borús, szürke, esős napokkal megjelennek a különböző felső légúti nyavalyák is, melyekre én mindig vevő vagyok. Ilyenkor mindent kipróbálok a népi gyógymódok közül, de a kamilla-hársfa-bodza kombóra már eléggé immúnis vagyok. A méz-fokhagyma ill. méz-gyömbér is megvolt, de úgy tűnik, új utakat kell keresnem, vagy jön a háziorvosunk szokásos gyógymódja, az antibiotikum.

Ezt megelőzendő kezdtem el kutakodni, és leltem rá az édesgyökérre (Glycyrrhiza sp.), melynek jótékony tulajdonságai már vagy 3000 éve ismertek, csak engem kerültek el.

Glycyrrhiza_glabra_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-207.jpg

Óriáslevelű parksztár

A tűző nap felértékeli az árnyékot, ilyenkor népszerűek a nagy árnyékot adó növények. Mind közt csodának számít a kétméteres levélátmérőt produkáló brazil óriáslapu (Gunnera manicata). Aki teheti, fényképeztesse magát az óriással, de ha vigyáznak rá, nálunk is megél, és bár a hazai lapukat messze felülmúlja, ekkorára nemigen nő meg, ugyanis egy átlagos kert nyújtotta lehetőségekhez képest igen kényes.

Parksztár.JPG

Már az is szerencsés, akinek a fényképezkedés sikerült az óriással

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek