Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A régiek szerint Simon Júdás napja (október 28.) környékén kell a káposztasavanyítást kezdeni. Azaz mostanában. Néhány ezzel kapcsolatos tanács a 19. századból.

káposzta.jpg

A' Gazdasszonyi munkákról

X. szakasz. A' Gyümölts befözésröl.

§. 113.

A' Fejes káposztának besavanyítása minálúnk minden házban tudva lévő dolog: de mégis nem minden házban talál az ember jó izű káposztát. Errenézve, én a' mit körülötte tapasztaltam, ide iktatom:

Régi népélet naptára

2012 okt.JPG

Október - Mindszent hava

42. hét:

- október 15. (Teréz): Teréz napja sok helyen asszonyi dologtiltó napnak számított. Tartózkodni kellett mindenféle házimunkától, tilos volt mosni, kenyeret sütni, mert ha ezt megszegték volna, bajt hoztak volna a házra. A Délvidéken sok helyen ma is betartják ezt a szokást.

Ahol nem Ferenc napján, ott Teréz napján kezdődött a szüret, így a Balaton-felvidéken és Egerben, ahol „terézszedés” a neve.

- október 16. (Gál): A jövő nyári időjárásra enged következtetni, mert idén az időjárás már nem okoz gondot a gazdálkodóknak.

- október 20. (Vendel): A pásztorok védőszentjének ünnepe. A legenda szerint Szent Vendel a 7. században élt ír királyfi volt, remetéskedett, majd egy birtokosnál őrizte a nyájat. Főleg a Dunántúlon és a Jászságban e napon nem fogták be a jószágot és vásárra sem hajtották. A hortobágyi pásztorcsaládokban gyakran keresztelték Vendelnek a gyerekeket.

- október 21. (Orsolya): Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél. Ha ezen a napon szép idő van, olyan lesz karácsonyig. Orsolya napján le kell szedni a káposztát, nehogy az esőtől megrepedjenek a fejek. Kőszeg környékén e napon kezdődött a szüret.

Ősz tájékán sokakban felmerül a kérdés, mit ültessen az egynyári virágpalánták helyére. Az egynyáriak zöme levirágzott, az évelők sem bírják már sokáig.

Nem kell azonban lemondanunk a szép kompozíciókról, ilyenkor újra megtervezhetjük és beültethetjük virágládáinkat. A növények jobb begyökeresedése érdekében érdemes minél korábban elkezdeni az ültetést.

Vegyünk példának egy 100 cm hosszú fagyálló balkonládát. Először is tervezzük meg, hogy azonos, vagy különböző magasságú növényeket szeretnénk-e összeültetni. Árnyékos helyre árnyéktűrő, napos helyre napfénykedvelő fajták kerüljenek. A növényeket mindenképp sűrűn kell ültetni. Nézzük, miből válogathatunk.

Vöröskáposzta-csíra

A vöröskáposztamagot nem olyan rég fedeztem fel; ennek a zöldségfélének eddig csak az almával párolt, kacsacombbal dúsított változatát ismertem, amely nagyon bejött, úgyhogy gondoltam, adok egy esélyt a magnak is. Nem bántam meg:)

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek