Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Még mindig volt lejjebb a gabonaáraknak

A párizsi árutőzsde búzaárának kivételével lefelé mozogtak a gabonaárak a világban. Ami a többi piacon történik a búzával, annak érzékeltetésére lassan már elfogynak a szavak. A kukorica ehhez képest csak a szokásos utat járja: ahogy közeledik a betakarítás, csökkennek az árak. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuálisan már csak 9457 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Ahogy közeledünk a kukorica betakarítása felé, úgy csökken napról-napra a kukorica ára mind a hazai fizikai, mind a határidős piacon. A termény termelői ára itthon 41 507 forint volt a Magro.hu fizikai piacterén a 31. héten.

A legközelebbi lejárat immár 9 százalékos mínuszban jár az egy hónappal és 14 százalékos mínuszban a negyedévvel ezelőtti helyzethez képest. A múlt pénteken tőzsdezáráskor kialakult 41 010 forintos árfolyamnál még lehet lejjebb.

Még mindig a kukorica húzza a gabonapiacokat

Az árutőzsdék és az árupiacok hírei között mostanság kiemelt szerepet kap az időjárás. Egymást érik az előrejelzések a várható termésmennyiségről és az olyan jellegű találgatások, hogy az aktuális és várható időjárás hogyan és milyen mértékben befolyásolja azt. Nos, ezek a várakozások a 23. héten tovább hajtották felfelé a kukorica árát. A búzapiacokon pedig továbbra is a stagnálás volt az uralkodó. A hazai fizikai gabonaárak nem változtak jelentősen. A Magro Gabonaindex (MGX) értéke a múlt héten 10 120 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica belső keresletének növekedése felbátorította az eladókat. Növekedett a kínálati ajánlatokban az ár, ám ezt a vevők - az információink szerint - nem minden esetben voltak hajlandóak elfogadni. Így összességében nem növekedett az országos átlagár. Ez a 23. héten maradt valamivel 42 ezer forint felett tonnánként a Magro.hu fizikai piacterén.

A kukorica drágult, de a folytatás bizonytalan

A kukoricaárak felfelé mozogtak a második negyedév kezdetével a világban, míg a búza ára összességében stabil maradt. A magyarországi történések is illeszkedtek a globális folyamatokba, ám a változások sokkal kisebbek voltak. A Magro Gabonaindexen (MGX) például alig láthatóan, egy százalékot sem elérő mértékben növekedett.

A március végi jelentős visszaesés után az április jobbára a kukorica drágulásáról szólt a világ jelentősebb határidős piacain. A hónap utolsó hetében aztán történt egy kisebb visszaesés, de összességében így is pozitívban zártak az árfolyamok. Chicagóban (CBOT/CME) 154 USD, Párizsban (MATIF/EURONEXT) 163 EUR környékén zárt a tonnánként számított fronthavi jegyzés, ami mintegy 11, illetve 7 százalékos erősödést jelent a megelőző havi záróárhoz képest. A változás oka az volt, hogy erősödött a keresleti oldal, másrészt pedig Brazíliában a nagy szárazság a várnál kisebb kukoricatermést valószínűsít.

Drágult a kukorica világszinten

A piacok többségén drágább lett a kukorica prompt és határidős ára is, míg a búzaárak jobbára stagnálnak. Mivel a kukorica kivételével a többi hazai gabonaféle ára stabil maradt vagy enyhén csökkent, így összességében a Magro Gabonaindex (MGX) értéke nem változott jelentősen a 15. héten. Maradt valamivel 10 ezer pont fölött (10 197 pont). A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Tovább növekedett a kukorica prompt átlagára és a 15. héten már 43 ezer forint fölött járt. Úgy tűnik egyelőre az eladók nyerték a csatát. A kivárásuk kényszerhelyzetbe hozta a vevőket és néhány hét ellenállás után azok hajlandóak voltak magasabb árakon vásárolni. A múlt heti átlagár már 43 555 forint lett a Magro.hu fizikai piacterén.

Amerikai drágulástól kaptak vérszemet a magyar gazdák

Felfelé kúszik itthon a kukorica prompt ára, míg a tőzsdéken stagnál vagy korrekciót figyelhettünk meg. A búzapiac pedig általában csendes, bárhol nézzük is az adatokat. A kukorica drágulásának köszönhetően emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 14. héten és megközelített a 10 200 pontot. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Egyre jobban elszakad egymástól a kukorica keresleti és kínálati ára a hazai fizikai piacon, ami már az üzletkötéseket is akadályozza. A 14. héten a termelők között növekedett azok száma, akik 45 ezer forintnál is többet szeretnének kapni a termény tonnájáért, amit a potenciális vevők egyelőre nem akceptálnak. Az eladói oldal felbátorodásának az lehet az oka egyfelől, hogy egy kis késéssel így reagáltak a tengerentúli drágulásra, de az is, hogy híre ment, szűkülnek az uniós készletek. Ez azoknak az országoknak a termelőit hozhatja jobb helyzetbe, akik még tartalékokkal rendelkeznek. Ezek közé tartozik Magyarország is.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek