Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

pünkösdi rózsa2.jpg

Május - Pünkösd hava

20. hét:

- május 13. (Szervác): A fagyosszentek második napja. "Hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kentek!"

- május 14. (Bonifác): A földeken általában megvárták a fagyosszenteket, és csak utána ültették az uborkát, babot, paradicsomot.

- május 15. (Zsófia): Erre a napra esőt jósolnak. Egyes vidékeken a néphit szerint a fagyosszentek utáni Zsófia is hozhatott fagyot:
"Pongrác, Szervác, Bonifác,
Zsófia is lehet gyász."

- május 16. (János): Nepomuki, vagy népiesen "Neszepuszi" Szent János a vízenjárók patrónusa. A hajósok, halászok, vízimolnárok e napon ünnepelnek, a Dunán "jánoskaeresztést" tartanak.

- május 19. (Pünkösd): Húsvét után ötven nappal (pentekoszté = ötven) ünnepli az egyház Pünkösdöt. Egyben a nyárkezdet ünnepe is, amikor versenyes sportjátékokat rendenek, és a győztest rövid ideig uralkodó "pünkösdi királynak" választják meg. A kislányok ezen a napon pünkösdkirálynő-járást, pünkösdölést tartanak. A legkisebbet zöld ágakkal, pünkösdi rózsával díszítik fel királynőnek, és házról házra járnak köszönteni.

Régi népélet naptára

P1000264 másolata.JPG

Május - Pünkösd hava

19. hét:

május 6. (Babevő János): Ilyenkor kell a hüvelyeseket (bab, borsó, lencse) vetni, mert talán már nem fagy ki. "Aki János evangélista napjáig el nem vet, nem érdemes a jó szóra."

- május 12. (Pongrác): A fagyosszentek első napja. A melegedő időjárás ilyenkor sokszor hirtelen lehűl, gyakran fagyot is hoz. Fagyosszentek előtt nem tanácsos palántálni. "Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken sem látsz." A Pongrác-napi eső nem jó a gabonára. Amilyen e napon az időjárás, olyan lesz Orbánkor is.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

20. hét:

- május 14. (Bonifác): A földművelők általában megvárták a fagyosszenteket, és csak utána ültették az uborkát, babot, paradicsomot.

- május 15. (Zsófia): Az Ipoly-menti néphit szerint a fagyosszentek után következõ Zsófia is hozhatott fagyot. Erre a napra esőt jósolnak.
"Pongrác, Szervác, Bonifác,
Zsófia is lehet gyász."

A fagyosszentek elmúltak, sajnos, a kemény mínuszok megelőzték őket, úgyhogy a hétvégén biztos lesz, aki kárfelmérést, "romeltakarítást" fog végezni. Lehet, hogy most a lustáké a szerencse, jobban jár, aki kicsit elkésett a tennivalókkal.

- Most már az összes fagyérzékeny egynyári virág a szabadba kerülhet.

- A konténeres évelőket, fás növényeket, ill. a tűlevelűeket is elültethetjük.

- A vetéssorok közötti talajt mulcsozni kell, így laza marad; a másik lehetőség, hogy a sorok közé zsázsát, spenótot, retket és egynyári fűszernövényeket vetünk.

- Az uborkát, paradicsomot és paprikát is a fagyosszentek után érdemes csak kiültetni. Az érzékeny növényeket takarhatjuk fátyolfóliával (pl. a zellert, mert gumója nem fejlődik ki, ha akár egyszer is megfázott).

- A balkonnövényeket is már nyugodtan kiültethetjük, ha eddig nem tettük. Minden virágot olyan mélyre ültessünk, mint amilyen mélyen eredetileg voltak a cserépben. A csüngő növényeket a láda peremére ültessük, szárukkal kicsit ferdén, hogy könnyebben nőhessenek lefelé. Az ültetést lehetőleg borongós napra tervezzük, vagy estefelére időzítsük, és pár napig ne tegyük a ládákat tűző napra.

Szép és dolgos hétvégét!  

Régi népélet naptára

19. hét:

- május 12. (Pongrác)

- május 13. (Szervác)

- május 14. (Bonifác)

A májusi fagyosszentek. "Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz."

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek