Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Talán a legismertebb mályvák a hibiszkuszok. Nálunk sok fajuk él: így a kerti mályva, amely törökrózsaként ismeretes, de sok lakás dísze a kínai hibiszkusz, amelyet rózsamályvának is neveznek. Gyakran tavasztól késő őszig nyíló, tenyérnyi különleges virágai teszik sokak kedvencévé. A nagyobbra növő szobanövények között a kényesebbek közé tartozik. Hetente egyszer illik megöntözni, de ha elég nagy edényben van, akkor szereti, ha a két öntözés között megszikkad földjének felszíne.

Ősszel nem csak a virágos kerti növények többségétől, hanem az őket látogató pillangóktól is búcsúzni kell. Sebaj, a következő szezonban számos egynyári vagy hosszabb életet élő növényt lehet telepíteni, amelyek vonzzák a tetszetős szárnyasokat. (Most nem említjük, hogy a rendszerint a virágok nedveit nyalogató pillék egyedfejlődésük során hernyóként hosszabb-rövidebb időt a növények rágcsálásával töltenek.)

A nyári orgona biztos lepkecsalogató

Tegnapi posztunkban már írtunk arról, hogy a hideg idő közeledtével sok hasznos (és kevésbé az) élőlény keres biztos szállást. A katicák, poloskák, pókok jobb híján beköltöznek a fűtött lakásokba, de megkönnyíthetjük a dolgukat, ha a kertben rovarszálló(ka)t állítunk fel nekik.

A rövidke cím messze nem jellemzi azt a rengeteg munkát, amit a díszhagymákat kertjükben tartóknak a fagyok előtt el kellene végezni. A nyár végétől lehet a nyári, őszi virágzású hagymákat a földből fel- vagy kiszedni, a tavasszal virágzókat pedig ki- vagy beültetni. A kevésbé rutinos hobbikertészeknek fontos megjegyezni, hogy a kerti ügyekről írók általában hagymásként jellemzik azokat a növényeket is, amelyeknek nem hagymájuk, hanem gumójuk, vagy valamilyen más föld alatti, kihajtásra alkalmas száruk, gyökérképletük van.

Alig van olyan kultúrkert, amelyben ne lenne valamilyen bukszus (Buxus sempervirens). Kevesen tudják róla, hogy a bukszus fája az európai faanyagok között a legnagyobb sűrűségű, a legkeményebb. Nagyon finom, homogén szerkezete miatt ősidők óta becsben tartják. A bukszusfa állománya nagyon lecsökkent, mára az egyik legdrágább, legkeresettebb fa lett. Bizonyára jó üzlet lenne bukszuserdőt nevelni.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek