Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ősszel nem csak a virágos kerti növények többségétől, hanem az őket látogató pillangóktól is búcsúzni kell. Sebaj, a következő szezonban számos egynyári vagy hosszabb életet élő növényt lehet telepíteni, amelyek vonzzák a tetszetős szárnyasokat. (Most nem említjük, hogy a rendszerint a virágok nedveit nyalogató pillék egyedfejlődésük során hernyóként hosszabb-rövidebb időt a növények rágcsálásával töltenek.)

A nyári orgona biztos lepkecsalogató

A borús, szürke, esős napokkal megjelennek a különböző felső légúti nyavalyák is, melyekre én mindig vevő vagyok. Ilyenkor mindent kipróbálok a népi gyógymódok közül, de a kamilla-hársfa-bodza kombóra már eléggé immúnis vagyok. A méz-fokhagyma ill. méz-gyömbér is megvolt, de úgy tűnik, új utakat kell keresnem, vagy jön a háziorvosunk szokásos gyógymódja, az antibiotikum.

Ezt megelőzendő kezdtem el kutakodni, és leltem rá az édesgyökérre (Glycyrrhiza sp.), melynek jótékony tulajdonságai már vagy 3000 éve ismertek, csak engem kerültek el.

Glycyrrhiza_glabra_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-207.jpg

Pillangókert - Luxemburg

Luxemburgi nyaralásom fénypontja a pillangókertbe tett kirándulás volt. Grevenmacher a német határ közelében lévő borváros, de valójában a természetjárók Mekkája.

SAM_0620.JPG

Csicseriborsó

Az óvoda után sokáig nem hallottam róla, ott is csak az értelmetlen nóta kapcsán találkoztam vele és valószínűsíthető rokonával, bablencsével. Aztán szép lassan letisztultak a dolgok, kiderült, hogy az utóbbi nem egy botanikai öszvér, csicseriborsó pedig igenis létezik, még ha kevésbé is használjuk, mint a téli időszakban népszerű többi hüvelyest. Pedig megérdemelné!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek