Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Aki a rododendronok fő virágzási idejében, májusban járt már a Jeli Arborétumban, biztosan beleszeretett a népnyelven hangarózsának vagy havasszépének nevezett virágcsodákba. Csak ott próbálkozzunk a tartásával, ahol védett helyre tudjuk ültetni a kertben, a hideg téli szél nem okoz kárt benne, nyáron pedig biztosítani tudjuk a párás környezetet.

rododendron kép2.JPG

A rododendronok májustól ezerféle színt varázsolnak a kertbe, teraszra, azonban igényes növények, gondozásuk állandó odafigyelést kíván. Általában savanyú talajon érzik jól magukat (pH 4,5-5,5), kellően párás, tűző naptól és széltől védett helyen. A drága talajcsere helyett ültethetjük konténerbe is, de mindenképpen mészmentes vízzel (esővíz vagy lágy víz) öntözzük.

Az időjárás-előrejelzés szerint borús idő, viharos szél várható a hétvégén, ehhez képest nálunk (Pest) hétágra süt a nap, igaz, egy kis szél is lengedez.

téli virág.jpg

A kertben még nem nagyon találunk tennivalót, a kamrában esetleg. Tegnapi posztunkban már volt róla szó, hogy a mostani időszak kiváló alkalom a kerti szerszámok ellenőrzésére. Főleg, ha csak kutyafuttában raktuk el őket a kerti szezon végén.

A bátrabbak kirándulásra is adhatják a fejüket. A Bakonyban a hétvégén szervezett túrákon lehet részt venni, rövidebb-hosszabb távok közül is lehet válogatni. Részletek itt. Ha mégis mogorvábbra fordulna az idő, Bakonybélben remek időtöltést nyújt a Csillagda. Az égbolt szerelmesei akár az egész napot eltölthetik ott.

A csapadék és szél elől elmenekülhetünk Tapolcára a Tavasbarlangba, ahol kb. 20 °C-ban csónakázhatunk szombaton 10-16, vasárnap 13 óráig.

Aki az ország másik végében szeretne sétálni, érdemes felkeresnie a Szarvasi Arborétumot. Bár szeles időben csak saját felelősségre látogatható, mert a faállomány nagy része elég koros, viszont bevihetjük a kutyánkat. Érdemes megfontolni!

Aki szereti a természetfotókat, és még nem látta, Budapesten a Természettudományi Múzeumban a hétvégén még megtekinthető Az év természetfotósa 2012 kiállítás, mely vasárnap 17 órakor zár.

Szép hétvégét!

Kaland Tiszakürtön

Mielőtt bárki nekiindulna az ősz színekben pompázó Tiszakürti Arborétum felfedezésének, feltétlenül kérje el a recepción a botanikus kert történetét összegző írást, amelyet Tálas László igazgató jegyez. Ebből megtudja a látogató, hogy nem maguktól nőttek a növények, a Tisza-vidék életerőt sugárzó fái a ma már országosan is meghatározó fásszárú-gyűjteményben.

012 Ahány korona annyi szín.JPG

érett dió.JPG

Mára még gyönyörű napsütéses időt jósolnak, érdemes kihasználni akár kertészkedéssel, akár szabadidős programokkal, melyekből ezen a hétvégén is akad bőven.

A kellemesen napos múlt hétvégén kerékpárra kaptam, és a gödöllői dombokon átvergődve eltekertem a lassan őszi színeiben pompázó Vácrátóti Botanikus Kertbe. Egyébként a legegyszerűbb autóval eljutni, de megközelíthető vonattal és gödöllői átszállással autóbusszal is. Nyugodtan tervezhetjük egész napos programnak.

01.JPG

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek