Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A' Gazdaszszonyi munkákról


Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.
§. 94.
Matériájokra nézve nem vólna rossz, ha a' mi Fazekassaink tserépből tudnák jutalmassan, állandóan, 's tisztán, a' nagyobb, és kisebb Lombikokat összeállítani; de mivel még ez tsak kívánság; kéntelenek vagyunk a' Rézkazánokkal megelégedni, noha őket drágállom is, nemis tartom egésségesnek egészen. Közönségesen körűltök ezek szükségesek a' megjegyzésre:

A' Gazdaszszonyi munkákról

Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.

§. 98.

A' Gabonábólis szoktak Égettbort főzni. A' Búza legtöbbet ád; a' Kukoritza pedig legjobb izüt. A' jó Rozs sem utólsó, kivált egy harmadrésznyire Búzával, vagy Árpával megkeverve. Ez a' Zsidok dolga, nem a' Gazdasszonyé.

A' Gazdaszszonyi munkákról

Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.
§. 95.
Égettbornak mind jók azok a' gyümőltsök, a' mellyeknek édes levelekből valami bort lehet a' forrás által készíteni. Illyen a' Szőlő, Szilva, Baratzk, Meggy, Alma, Körtvély, Gabona, Kolompér, és földi bodza termése 's a' t. mind ezen gyümöltsökben bennt van ugyan az égettbor; de úgy bepolálva, hogy mesterség nélkűl a' többi testektől külön választani nem lehet. Ez a' mesterség egyik a' megforrás, a' másik a' tűz. E' nélkűl Égetbor nem lesz. Hogy tehát az égetésre ezek a' testek elkészűljenek, ezeket kel megtartani:

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek