Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A népi megfigyelések szerint novemberben is sok mindenből következtethetünk az ősz hátralevő része és a tél időjárására. Erre a hétre nagyon szép, meleg napokat ígérnek az időjósok, sok helyen tapasztalták, hogy a gyümölcsfák virágokat bontanak. Ez a hosszú ősz jele lehet.

Korai lehet az öröm, mert ahogy a mondás is tartja: "Nem eszi meg a kutya a telet", azaz enyhe, száraz idő ide vagy oda, kemény téli időszak jöhet. Ugyancsak a hosszú, rendkívül hideg tél előjele, ha a vakondokok ősszel nagyon magasra túrnak.

Viszont hideget hozhat, ha a varjak nagy csoportokba verődve hangosan kárognak, ha a vadlibák délnek szállnak, vagy ha a csillagok nagyon fényesen világítanak.

Ha pedig homályos felhők takarják az eget, akár hóesés is jöhet.

Aki pedig mindezt nem hiszi, nézzen ki az ablakon, és döntse el maga, mire számíthat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Szív alakú sírkövek Balatonudvariban

November - Szent András hava:

44. hét:

- november 1. (Mindenszentek): Mindenszentek napja azok ünnepe, akikről a naptár nem emlékezik meg. Erre a napra már be kell fejezni a vetést és más őszi munkákat. Időjósló nap is: aki a téli időjárásra volt kíváncsi, az erdőben levágott egy bükkfaágat. Ha az ág belül száraz volt, akkor enyhe télre lehetett számítani, ha nedves, akkor hideg és sok hó várható. Ha hull a hó ezen a napon, nem olvad el márciusig.

- november 2. (Halottak napja): Halottak napján ill. hetében tilos mosni, nehogy a hazajáró halott vízben álljon. Dolgozni sem szabad, mert megzavarja a holtak nyugalmát. Ha sok eső esik, sok felnőtt hal meg a következő évben.

Régi népélet naptára

2012nov.JPG

November - Szent András hava:

48. hét:

- november 30. (András): "Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján." - András napja a legjelentősebb házasságjósló nap. A lányoknak egyedül, titokban kellett végrehajtaniuk a praktikákat. Pl. ha egy elcsent férfigatyát tettek a párnájuk alá, éjjel megálmodták, ki lesz a férjük. Hogy fokozzák a hatást, böjtöltek is: 3 szem búzát ettek és három korty vizet ittak egész nap.

A másik jósló módszer a gombócfőzés volt: a gombócokba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek, az elsőként feljövő gombóc rejtette a jövendőbeli nevét.

András-nap utáni vasárnap kezdődik advent.

Régi népélet naptára

2012nov.JPG

November - Szent András hava:

47. hét:

- november 19. (Erzsébet): Szent Erzsébet napja tél erejét szabja. Ha Erzsébet-napon havazik, azt szokták mondani, "Erzsébet megrázta a pendelyét (vagy a dunyháját)".

- november 25. (Katalin): Ha Katalin kopog, a karácsony locsog, és viszont, ha Katalin locsog, akkor a karácsony kopog.

Régi népélet naptára

2012nov.JPG

November - Szent András hava:

45. hét:

- november 11. (Márton): Szent Márton, a középkor egyik legnépszerűbb szentje, 316-ban született Pannóniában. Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész évben bőven legyen enni-innivaló. Úgy tartották, az ivással erõt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor vágták le a tömött libát, mert "aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik".

A liba csontjából az idõjárásra jósoltak. Ha fehér és hosszú, havas lesz a tél; ha barna és rövid, akkor sáros.
Az aznapi idõbõl a télre következtettek: 
Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.
Ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél.
Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek