Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén idén 30. alkalommal nyitott meg a mezőgazdasági gépek és technológiák kiállítása, az Agro+Mashexpo. Miután a rendezvényen immár hagyományosan két másik kiállítás, a Szőlészet és Pincészet, valamint a Magyar Kert is részt vesz, Macskamentával úgy döntöttünk, hogy főleg ez utóbbi miatt körülnézünk.

Januarius.

...
12. A’ káposzta ezen időben megszokott fagyni: tehát azt őrizni, és minden héten kétszer felbontatván, a rothattat lehányatni, és a’ nyomódeszkát hideg vizzel megmosatni szükséges. Ha igen keserű, levit le kell szedni, és rá gyenge sós vizet kell tőlteni.
 
13. Az ugorkás tonnákat is körűl kell vizsgálni, és ha látja a’ Gazdasszony, hogy az Ugorka lágyúl: szürje le a’ levét, és mint először, tőltsön rá jó eczetet, kétannyi borral elegyítve lágymelegenn.
 
14. A’ zőldségpintzéketis szellőztetni, és tisztogatni kell ezen időben, ’s a’ rothadt leveleket kivált a’ magnak való plántákról tisztán lemetélni.
 
15. A’ Gyűmőlts, és Szőlő-etzet ha megérett, leszűretik fa edényekbe kifőzve, tőbb esztendeig eláll.
...
 
19. Mikor az idő hideg, nem annyira szokott ugyan a’ főzelék, és Liszt megromolni; mindazáltal a’ gondos Aszszony ezen Hóldnapban se mulatja el azokat megszitáltatni, vagy rostáltatni.
 
20. A’ füstre aggatott húst, és szalonnát, ha a’ füst azokat jól megfogja, le kell szedni, és hideg, szellős helyre felaggattatni.
...
 
23. A’ jó Gazdaszszonyok azt tartják, hogy a’ jó égő száraz fa, zsirzó helyett van a’ Konyhában; tehát a Gazdát, czirókálják, hogy a’jövő télre való fát most hordassa meg, és felvágatván, rakassa őlbe. Rendszerínt egy kályhára négy ől, és az ollyan Konyhára, a’ hol ebédet, és vatsorát főznek, minden héten Kenyeret sűtnek, és lugoznak, három Kályhát, vagy 12. ől fát szokás számlálni. Ez által a’ gondosság által a’ könnyebbségen kivűl, azt is nyeri a’ Gazdaszszony, hogy kevesebb fával beéri a’ szűkséget: mert a’ nyersböl mindenkor két annyit kel a’ tűzre rakni.
 
24. A’ Fársángnak a’ szorgalmatos Gazdaszszony örűlni szokott (noha a’ Cseléddel több baja van mint mászszor) mert ha Aprómarhát (Baromfiat) nevelt a’ mult nyáron, vajat gyűjtött, diót, mogyorót, megtakarított, ugorkát, Káposztát savanyított, tojást gyűjtött, ’s rozmarint plántált, most mindennap pénzt vásárol belőlök. Erre nézve egymást éri nála a’ hizó póka, Lúd, Rétze, Kappan, ’s a’ t. Ez takarékosság.
...
 
26. A’ Gyümöltsöskamarára, és Élésházra egyébkor is ugyan; de kivált illyenkor kettős gondja van a’ Gazdaszszonynak, hogy a’ beszorúlt levegő, vagy kemény megfagyás rothadást ne okozzon. A’ tisztogatás egy a’ legjobb szerek közzűl Hogy a’ Hagyma, ’s egyéb meg ne fagyjon, melegebb helyen kel tartani, míg az idő kemény.
...
 
29. Ha azt akarja a’ Gazdaszszony, hogy a’ tej, és tejfelből bizonyos haszna legyen, a’ tejes fazekakat legfellyebb minden héten egyszer kifőzesse, kiszáraztassa, és a’ tejet lágymeleg helyen tartsa, hogy felit felvesse.
 
30. Vagynak még ezeken kivűl több, és egy hónapban négyszeris előfordúló kőtelességei a’ Gazdaszszonynak, ugymint a’ szitáltatás, kenyér-sűtés, Sóőrletés, szappanozás, köpűlés, ’s tyúk ólak kitisztítása ’s a’ t. Ezekről se kell tehát megfelejtkezni.
...
 
33. Ha a’ Malmoknak jó vize van, köles, és árpakását, el nem kell felejteni egész esztendőre valót tsináltatni.
 
 
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

Karátsony (December) Hava

 
           1.) Ezen Hónapban mind azon munkák egész szorgalommal tovább is folytattatnak, a’ mellyek a’ mult Hónapban végre nem hajtathattak, u. m. a’ fonás, Dohány-simítás, baromfiak, és sertések hizlalása, pálinka égetés, tolfosztás, gyümőlts válogatás ’s a’ t.
 
           2.) Mentől több a’ tüzelés illyenkor annál nagyobb kéméllés, és tüzre való vigyázás, s’ kémények tisztítása kivántatik.
 
3.) A’ tikokról a’ múlt Hónapban is megjegyzettem, hogy jobb tartás, kakas, és meleges szobák nélkűl nem tojnak. Erre nézve a’ Gazdaszszonyok e’ részben se fösvények, se restek nem lehetnek. A’ kendermagtól hamarább kezdenek tojni, és a’ tojások is nagyobbak; de ha azok egyszer elkezdenek tojni szükebben lehet őket táplálni.
 
4.) Már most több féle égett borai lévén a’ Gazdaszszonynak készen, itélje meg, mi kel a’ maga házi-szükségére, és mit adhat el pénzen, és kinek? úgy e’ a mint van, vagy pedig Rozsolisnak tsinálva? a’ mit legjobbnak tapasztal azt tselekedje.
 
5.) A’ korán ellő tehenek, a’ jobb tartást megkivánják; azért is ha azt akarjuk, hogy meg ne tsapoljanak, ’s borjaik is erősebbek legyenek; jobb eledelt szükség nekik adni, és a’ fejősökkel együtt étetni.
 
6.) Tamás, (néha Miklós) napja tallyán eljő a’ Disznó-ölés ideje. Erre nézve ahoz a’ Gazdaszszony előre elkészül, sót őrlet, füstölni gyalog-fenyő bokrokat hozat, tekenőket és dézsákat megáztat, kitisztíttat, hurka, és kolbász töltőket elkészít, petzkeket faragtat, majoránnát, czitromot, fokhagymát, borsot töret, tisztittat. Igy mindeneket előre elkészitvén, a’ sertéseket leöleti, feltisztíttatja, kiáztatja, besózza, megmázsálja, és a’ zsirt kiolvasztja, ’s a’ t.
 
7.) A’ Szent Innepek elközelítvén, elegendő füteni, és főzni való fát kel a’ szolgákkal apróztatni, a’ fejér tselédek pedig meszeljék ki a’ tűzpadot, mossák ki ruhájokat, és az edényeket tisztogassák meg. Tudom hogy a’ pallat se marad mosatlan.
 
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

A' Virág Termesztéséröl.

Közönségesen a' Virágokról meg kel tartani: hogy a' mostan trágyázott főldet ugyan egysem, de a' kövér porhanyó fekete földet mindenik szereti: és hogy a' virágzás idején az öntözést mindenik megkivánja. Ha sok eső, vagy igen forró szárazság jár: a' magjaik elromlanak.

A 19. századi Gazdasszony pálinkafőzési tanácsainak utolsó részéhez érkeztünk:

A' Gazdaszszonyi munkákról
Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.
§. 101.
Az égetésre ezek a jegyzések szükségesek:
1. A' Lombikot, vagy Kazánt soha se kel egészen teletölteni; külömben azt a' tűz felemésztvén, a' tsőn kifolyatja; hanem egy bak arasztot, vagy a' Kazán behajlásáig üresen kel hagyni.
2. A' megtöltés után, a' Hütő, vagy Csévés helyre igazittatik, és szinig hideg vizzel megtöltetvén a' Kazán alá erős lángoló tűz gyujtatik. Hogy a' törköly a' Kazánhoz ne égjen, többször megkeverik az Égetők. Ha már a' Kazán' válla olly meleg, hogy a' tapogató kéz el nem állja: a' Sipkát rá kel tenni.
3. Hogy a' gőz sem a' Sipka, sem a' tsök' össze eresztéseken ki ne mehessen: a' nyílás betapasztatik. A' tapasz így készűl: végy égetett agyagot, törd apróra, és keverd meg Lenolajjal, a' melyben fejérplajbászt elegyítettél. Némellyek vizes ruhával tekerik által. Amaz jobb e' nél; de drágább.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek