Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Jeli Arborétum 2.

Ninimimi jóvoltából folytatjuk barangolásunkat a Jeli Arborétumban, remélve, hogy kicsit feldobjuk ezt a borongós hétfőt.

Az első részben szó esett a Jeli Arborétum egyedülálló, 300 változatban pompázó havasszépe-gyűjteményéről (Rhododendron). Különösen annak fényében értékelhető mindez, hogy még a hatvanas évek elején is azt a balhiedelmet terjesztette egyik tudományos folyóiratunk, hogy havasszépe Magyarországon szabadföldben nem nevelhető. Ennek élő cáfolata Jeli.

Díszkert 2012

Jubileumi hétvégére készülnek a Budai Arborétumban. Április 27-29. között immár 25. alkalommal rendezik meg a tavasz legnagyobb kertészeti szakkiállítását és vásárát, idén Corvinus Díszkert néven.

A hétvégére gyönyörű nyári időt jósolnak, így a kiállítás egyben nagyszerű családi program is lehet, mert biztosan mindenki talál magának kedvére való időtöltést. A helyszín eleve biztosíték egy kellemes sétára, közben az érdeklődők megismerkedhetnek az arborétum történetével, a japán díszcseresznye- és az orgona-fajtagyűjteménnyel.

A pénteki szakmai nap előadásai mellett - ahogy eddig mindig - most is lesz kaktusz-, orchidea- és bonszajkiállítás, beszerezhetjük a még hiányzó fákat, cserjéket, virágokat, pótolhatjuk a kifagyott palántákat. Szakmai tanácsokat is kérhetünk, beteg növényünket akár magunkkal is vihetjük, így könnyebben tudnak segíteni a szakértők. Kertünk kialakításához, további szépítéséhez kerttervezők, tájépítők egyedi munkáiból meríthetünk ötleteket.

Ma már nincs kiállítás kézműves és bioélelmiszerek nélkül, úgyhogy ezek hívei se mennek haza üres kézzel. A Mesterségek utcájában kézműves portékák, a Borúton magyar pincészetek nedűi várják a látogatókat. A pálinka- és sörfőző bemutatókra előzetes jelentkezés szükséges itt, de talán még nem csúsztunk le róla.

Az ifjú palánták ökojátszóházban múlathatják az időt, a még eladósorban lévő leánykák pedig egyedi tervezésű esküvői ruhák és hozzájuk kötött csokrok között álmodozhatnak. Ez persze már elkelt asszonyoknak sem tilos!

A játékos kedvű látogatók szombaton és vasárnap tombolán értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

Nyitvatartási idő: 9-19 óráig

Egyéb tudnivalók itt.

A Jeli Arborétum 1.

Az Alcsúti Arborétumról szóló posztunkon belelkesedve kedves olvasónk, Ninimimi felajánlotta, hogy megosztja velünk ismereteit és fotóit a Jeli Arborétumról. Ma az ő írását, annak is az első részét olvashatjátok.

Hazánk földrajzilag, talajában és mikroklímáját tekintve talán legkülönlegesebb fekvésű arborétuma az Alpoktól szinte látótávolságban, a Vasi-Hegyháton fekszik. Amilyen érdekes és változatos a táj felszíne, olyan a növényzete is. A görög hitrege szerint aszfodéloszok világították meg Hadész birodalmát, az "alvilági mezőket": s ennek a tipikus mediterrán növénynek, a királyné gyertyájának (Asphodelus albus L.) a Hegyhát a legészakibb spontán előfordulása. Az atlanti csarabnak (Calluna vulgaris L.) a legdélibb, a tavaszi héricsnek (Adonis vernalis L.) az egyik legnyugatibb lelőhelye. De találni itt még szubborealis flóraelemeket is, mint az ernyős körtike [Chimaphila umbellata (L.) Barton] és a rovarfogó kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia L.) Észak és dél, kelet és nyugat, alföld és fennsík, földközi-tengeri, atlanti és kontinentális klíma ölelkezik ezen a helyen. Növényföldrajzilag a terület egészen pontosan a magyar flóratartomány (Pannonicum) átmeneti (alpokalji) flórajárásához (Castiferreicum) tartozik.

Ha csak tehetem, minden évben megnézem az Alcsúti Arborétum március közepén virágba boruló hóvirágmezőit. Hihetetlen élmény a sok apró, fehér virágot ilyen mennyiségben látni. Most vasárnap délután az ég ugyan nem volt felhőtlen, és erős szél is fújt, így elég télies arcát mutatta az arborétum, ennek ellenére nem bántam meg a közel 3 órás sétát.

Keukenhof csodálatos hely, de itthon is láthatunk szép tulipánokat.

Tegnap a budapesti Füvészkertben jártam, ott fényképeztem ezeket a szépséges virágokat. Most virágoznak a cseresznyefák is, úgyhogy érdemes ellátogatni ebbe a város szívében megbúvó botanikus kertbe. Sajnos a pálmaház felújítás miatt nem látogatható, és mindenfelé munkagödröket, munkagépeket és munkásokat kell kerülgetni, de ezzel együtt is élvezhető a park szépsége. Hétvégi programnak, de akár egy laza délutáni sétára is megfelelő hely a Füvészkert. Nézzétek meg ti is!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek