Május 1-jén nemcsak az édesanyákat és a munkát ünnepeljük, de idén a Nemzetközi Napraforgó Gerillakertész Nap (International Sunflower Guerrilla Gardening Day) 10. évfordulóját is. Az akciót a Európában Richard Reynolds karolta fel, aki aki Nagy-Britanniában sorra szervezi ötletes akcióit.

napraforgó május 1. gerillakertész

Aki csatlakozni szeretne, nem kell mást tennie, csak fogni néhány szem napraforgómagot és egy tollat, keresni egy arra alkalmas helyet, a tollal 2-4 cm mély lyukat fúrni, a magokat elültetni, megöntözni és később sem elfeledkezni róluk! Ha többen megyünk egyszerre, kisebb napraforgótáblát is ültethetünk, ha figyelembe vesszük, mennyi olyan hely van a fővárosban (is), ahol elkelne néhány növény. (Egyébként úgy tudjuk, Magyarországon közterületen engedély nélkül virágot ültetni még mindig illegálisnak számít...)
 

napraforgó május 1. gerillakertész

Ha találunk szervezett akciót mára (pl. ez a csoport), csatlakozhatunk, de nem feltétlenül kell másokra várni, akárhol az országban ga(rá)zdálkodhatnak a gerillák. A lényeg, hogy ha egyszer elültettük a magot, viseljük gondját, ahogy a saját kertünkben is tennénk!

Éljen május 1-je!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!