A tél közeledtével egyre nehezebb friss zöldséghez hozzájutni, ezért nagyon meg kell becsülnünk azt a keveset is, ami van. Az egyik ilyen hálás zöldség a póréhagyma (Allium porrum), amely ideális a késő őszi-téli időszakra. Őshazája valószínűleg a Földközi-tenger vidéke, nálunk a bolgárkertészek termesztették először.

A források szerint már az ókori Egyiptomban is ismerték, Kheopsz fáraó jutalmul adta a legvitézebb harcosainak. Kicsit később az ókori Rómában Néró császárról is feljegyezték, hogy nagyon szerette, és gyakran fogyasztott póréhagymalevest.

A póréhagyma termesztése
Tűző napos ágyásban, tápanyagban gazdag talajban kiválóan fejlődik. Néha szórjunk az ágyásaiba fahamut, és öntözzük meg csalán- és nadálytőlével – ezzel fedezhetjük a magas káliumigényét.

A póréhagyma magját májustól július végéig vessük. Cél, hogy minél hosszabb legyen a póré fehér szárrésze, ezért érdemes 15 cm mély árokba vagy gödörbe ültetni a palántákat (azaz halványítani, mert a föld alatti szárrész kifehéredik), és ahogy nőnek a növények, folyamatosan töltögetni kell az árkot. Kora ősszel pedig fel is kupacolhatjuk a földet a tövek körül. Túl mélyre mindenesetre ne ültessük, mert az gátolja a növekedését. A póréhagyma levelei annál erőteljesebb kékes-zöld színűek, minél nagyobb volt a hideg. Ez a szín a klorofill és az antocián jelenlétét igazolja. A póréhagyma jellegzetes szagát a kénes összetevők adják, többek között a cikloalliinnek.

A póréhagyma jól tárolható, de lehetőleg ne alma és paradicsom mellé tegyük, mert akkor hamarabb fonnyad. Nálunk elsősorban a Tétényi áttelelő, a Carentan, az Elefánt, a Platina, a Collana és a Calmus fajtákat lehet kapni.

A póréhagyma beltartalmi anyagai
Élelmezési szempontból nagyon fontos növény, A-,B1-, B2- vitamint, nikotinsavat, C-vitamint és jelentős mennyiségű ásványi sót tartalmaz. A 20. század elején sikerült kivonni a póréhagyma nedvéből olyan hatóanyagokat, amelyek gyógyítják a garat, a gége, a légcső, valamint a hörgők gyulladását.

Változatosan elkészíthető zöldségféle: minden olyan ételbe jó, amibe egyébként vöröshagymát teszünk, nagyon finom levesnek, salátának, de süthetjük, ránthatjuk, rakhatjuk is.