Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jubilálnak az orchideák

Különleges kiállítás az ez évi, hiszen idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Magyar Orchidea Társaság, a közösség, amely hazánkban terjeszti az orchideák termesztésének kultúráját és megannyi varázslatos kiállítás keretében mutatta be ezeket a lenyűgöző növényeket a magyar közönségnek.

A társaság 1979-ben alakult, ugyanebben az évben meg is nyílt az első orchideakiállítás, amely először tárta az érdeklődők szeme elé a hazai orchidea-gyűjtők büszkeségeit.

Megindult felfelé a kukorica ára

Az ázsiai kereslet élénkülése és a francia hozammal kapcsolatos negatív várakozások miatt - elsősorban Európában - drágulni kezdett a kukorica. Ezt a képet tovább bonyolítja a kőolaj árával kapcsolatos spekuláció, ami viszont bioetanol-gyártáson keresztül szintén a kukorica árára van hatással. Mivel a kőolaj ára emelkedni látszik, ez a keresletet növelheti. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke a cikk írásának idején 7986 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Most már biztosan állíthatjuk, hogy magához tért a hazai árutőzsde. A kukoricát illetően, legalábbis, régen nem tapasztalt élénkséget láthattunk. Számtalan kötés, volumenek és változó árak jellemezték a múlt hetet. A fronthavi jegyzés 4 százalékot erősödött és 40 ezer forintig meg sem állt.

Régi népélet naptára

Fotó: Boldvai Balázs

November - Szent András hava

44. hét:

- november 1. (Mindenszentek): Mindenszentek napja azok ünnepe, akikről a naptár nem emlékezik meg. Erre a napra már be kell fejezni a vetést és más őszi munkákat.

Időjósló nap is: aki a téli időjárásra volt kíváncsi, az erdőben levágott egy bükkfaágat. Ha az ág belül száraz volt, akkor enyhe télre lehetett számítani, ha nedves, akkor hideg és sok hó várható. Ha hull a hó ezen a napon, nem olvad el márciusig.

- november 2. (Halottak napja): Halottak napján ill. hetében tilos mosni, nehogy a hazajáró halott vízben álljon. Dolgozni sem szabad, mert megzavarja a holtak nyugalmát. Ha sok eső esik, sok felnőtt hal meg a következő évben.

A népi megfigyelések szerint novemberben is sok mindenből következtethetünk az ősz hátralevő része és a tél időjárására. Ahogy a mondás tartja: "Nem eszi meg a kutya a telet", azaz a viszonylag enyhe, száraz idő ide után is kemény téli időszak jöhet. Ugyancsak a hosszú, rendkívül hideg tél előjele, ha a vakondokok ősszel nagyon magasra túrnak.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Nem drágultak, de legalább nem is csökkentek a gabonaárak

Az árak csökkenése tényleg megállt a világ árutőzsdéin a 42. héten. Ennek ellenére a következő hetek iránya bizonytalan. A gyengülés és az erősödés mellett is vannak érvek, de jelenleg csak annyi látszik biztosnak, hogy egy kis mértékű változás bekövetkezése a valószínű. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke a cikk írásának idején 7853 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Tényleg lokális mélypontnak bizonyult az október 11-i 37 500 forintos kukoricaár a hazai árutőzsdén. Azóta - 10 nap alatt - 2,5 százalékot erősödött az árfolyam és a 42. hét végén elérte a 38 500 ezer forintot. Az alacsony ár és/vagy a betakarítás közelsége jótékony hatással volt a forgalom alakulására is. Magyar viszonyok között élénk volt a kereskedés.

Az október beköszöntével 37 ezer forintig eset vissza a kukorica prompt ára és ez a szint többé-kevésbé azóta is tartja magát. A hírek szerint kevés ó kukorica van már csak raktáron, de akinél mégis akad, igyekeznie kell az adásvétellel, mert mindjárt itt van az új termény is. A Magro.hu fizikai piacterén a kukorica álagára 39 550 forint volt, amit egy határokon árnyúló adásvétel húzott felfelé. A belföldi ár 37 850 forint körül alakult.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

43. hét:

- október 26. (Dömötör): A Dömötör-napi hideg szél kemény telet jósol. Juhászújévnek is hívják, mert a juhászok ezen a napon számoltak el a gazdákkal, ill. ekkor hosszabbították meg a szolgálatukat. Az Alföldön ennek örömére állatvásárokat, mulatságokat, "dömötörözést" tartottak.

- október 28. (Simon): Simon-Júdás napján kezdték Tokaj-Hegyalján a szüretet, melyről így szól a regula:

"Rég felírta Noé Tokaj hegyormára

Hegyaljai kapás várj Simon Judára."

Sok helyen a Simon-napi hidegről szól a fáma: "Eljön a Simon, Júdás, dideregve fázik a gulyás." vagy "Mögérkezett Simon Júdás, jaj mán néköd pőregatyás."

Simon-Júda napja a juhászélethez is szorosan kötődött, akárcsak az azt megelőző Dömötör-nap. Ekkorra már be kellett fejezni a nyájak behajtását, és e napon számoltatták el a juhászokat.

Ha szép az idő, a következő évben jó termés várható.

- október 29. (Nárcisz): A görög eredetű női név jelentése is a nárcisz mint növény.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek