Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lucernacsíra

Végre kicsírázott másik nagy kedvencem, a lucerna! Ez egy igazi energiabomba, leköröz bármilyen multivitamin-kapszulát, úgyhogy érdemes kivárni a 7 napos csírázási időt.

Az eljárás ugyanaz, mint az eddig ismertetett magoknál: egy tálhoz 1 evőkanál magot jól megmosok, világos helyre teszem, naponta kétszer átöblítem, majd 1 hét múlva lelegelem:) A maradékot zárt edényben hűtőben tárolom (én nem sokáig). Csírázáskor finom bojtosgyökerek fejlődnek ki, de ezeket ne tévesszük össze a penésszel, mely sajnos szintén gyakran jelenik meg a csíranövényeken, ha nem vagyunk elég éberek.

Hóvirág

Úgy tűnik, hogy a tavasz még egy kicsit várat magára, addig is nézzétek meg ezt a videót:

 

 

Böjtmás (Martius) Hava

 

2-0 Ha az idő a’ múlt hónapban nem szolgált: most sem késő a’ kész Melegágyakat bevetni, és a’ hideg éjjelek ellen szalma fedelekkel betakartatni.

3-0 A’ mindenféle veteménymagokat szedje elől a’ Gazdasszony, és ha Februariusban nem lehetett, most már vetni kell, az idején valókat.

4-0 A’ kertet már fel kell sorban ásatni, és ha a’ főld valamennyire megmelegedett: a’ szokott vetemény magokkal egymás után bevettetni. Hogy annál jobban nöjjenek: meg kell porhálni a’ fokhagymát, és kint telelt, Kel, és Kártifiol palántákat: de ez tsak az igen jó Esztendőben eshetik meg.

5-0 A’ Kender, Len, Káposzta, és Dohány alá a’ főldet másodszor ezen hónapban is meg kell jó apróra szántatni.

6-0 Még a’ Nyirfa nem bimbózik, szivósabb természetű: Erre nézve most kell ágakat szedetni, és azokból egész esztendőre való seprőket köttetni.

 

10-0 A’ magnak való Fejeskáposzta, Kel, Karaláb, Kártifiól, Veres, Fejér, és Sárgarépák, retkek, Hagymák már illyenkor sokszor tsiráznak, és ha őket friss levegő nem éri, megfúlnak, és rothadnak. Ezértis a’ Gazdaszszonyok a’ zőldsgpintzéket szellőztessék, vagy ha a’ főld, és idő engedi, ültettessék ki a’ Czirzés előtt.

11-0 A’ bor fejtésekor egy edény seprőt félre kell, tenni, és gondját viselni. Ennek egész esztendőben többször veszszük hasznát, ha vagy a’ vasedényeket akarjuk tisztíttatni.

12-0 A’ Mártiusi hóviz betses. Ezt, mentől későbbi, annál többre betsűlik azok a’ Gazdaszszonyok, a’ kik szagos, és egyéb vizeket akarnak égetni: mert az illyen víz igen tiszta, nints annyi Só, Salétrom, Kövérség, ’s rothadt test benne, mint az esővízben.

 

15-0 Mentől idejébben lehet, a’ kolompért el kell rakatni; és ezen Hónap végénél tovább halasztani káros: a’ kik őszszel rakják, még több almát szednek alóla.

 

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820


 

Ági mama biokonyhakertje

Hosszú életem során sokszor voltak nehéz időszakok, amikor gondot jelentett a levesnek, főzeléknek való friss zöldség beszerzése. Kis konyhakertem csupán 125 m2-es volt, az öttagú családnak bizony nagyobb mennyiségekre volt szüksége. Idővel rájöttem, hogy kis odafigyeléssel, saját jegyzetek készítésével, a növények helyes társításával és az úgynevezett vetésforgóval szinte mindent meg tudok termelni. Aki megfogadja tanácsaimat, biztosan hasznosítani tudja azokat, és örömét leli abban, hogy saját termésével változatos, zöldségekben gazdag reformkonyhát vezethet.

 

Kiskertemben gyomirtót, műtrágyát nem használok, mert azok kipusztítják a kis talajlakó állatokat és rovarokat. A kapálás helyett, ha csak lehet, gyomlálok, hogy a talajt ne forgassam föl, hanem csak lazítsam, és megbecsülöm a gilisztákat, mert a talajlazításból alaposan kiveszik a részüket. Az összegyűjtött gyomnövényeket komposztálom, és ezzel pótolom a talaj szervesanyag-tartalmát.

A következő hónapokban, ahogy az egyes munkák időszerűek lesznek, részletesen leírom a tennivalókat.

Tavaszra várva

Valahogy csak nem akar vége lenni a télnek. Körülnéztem anyuék kertjében, hátha a virágok már jelzik a tavaszt, de csak a hóvirág nyílt ki.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek