Több kertészeti szakkönyvben olvashatjuk, hogy a sárgarépa eredetileg nem narancssárga volt. Az első termesztett sárgarépák színe lila, citromsárga vagy fehér volt, a narancssárga csak később jelent meg. De hogyan, és miért? Erre a kérdésre egyik könyv sem adott választ. Végre Jamie és Adam (Az Állítólag c. műsor vezetői a Discovery csatornán) megválaszolták a blogjukban:

55-37373-carrot_orange.jpg

 „A sárgarépa azért narancssárga, mert a narancs is narancssárga.”

Nos, ettől nem lettünk sokkal okosabbak, de a történet annál érdekesebb.

A rómaiak által Kr. e. 35-ben alapított dél-francia kisváros, Arausio nevét eredetileg 'Aurenja'-nak ejtették. Valószínűleg ebből lett az orange, mikor a franciák a perzsa 'narang'-ot határozatlan névelővel 'un naranj' –nak mondták, majd a névelőt egyszerűen lecserélték az ’or’= arany szóra. Így ismerősebben is hangzott, meg értelmes is lett. Amikor hallgatag herceg, Nassau-Dilneburgi Vilmos 1544-ben megörökölte az Orániai hercegséget, felvette az Orániai Vilmos (William of Orange) nevet. Ő lett a németalföldi szabadságharc vezetője.

Ebben az időben a hollandokat tartották Európa legnagyobb répatermesztőinek. A répa színe akkor még lila, citromsárga vagy fehér volt. A 17. században aztán egy nagyobb béta-karotin-tartalmú fajtát nemesítettek ki, ez volt az első narancssárga sárgarépa. A holland farmerek Orániai Vilmos tiszteletére elkezdték nagyban termeszteni az új narancssárga színű fajtát, így a hagyományos fajták visszaszorultak. Politika és divat - ki gondolta volna?

Ma már az eredeti színű répák számítanak ritkaságnak. Sajnos, pedig ezek a színes répák remekül feldobják a salátákat. A következőkben 5 fajtát mutatunk be, amelyeket érdemes elvetni a kertünkben:

1. 'Cosmic Purple' A sárgarépa héja élénk lila, a belseje pedig narancssárga. Zamatos, édes fajta. Egy másik lila színű fajtát a 'Purple Dragon'-t is beszerezhetjük internetes áruházakban.

répa1.jpg

 2. 'Atomic Red' Ezek az élénk piros sárgarépák akár 20 cm-esre is megnőnek, és nagyon ízletesek. Megfőzve édesebbek, de nyersen is nagyon finomak.

répa2.jpg

 3. 'Snow White' A forgalmazók szerint ez a fajta volt a legnépszerűbb a középkorban, és ma is egyre több helyen termesztik. Krémfehér színű, ropogós húsú fajta. Megfőzve és nyersen egyaránt nagyon finom.

 4. 'Lunar White' Ennek a fajtának krémfehér színe és enyhe íze van, igazi csemege.

il_570xN.174347414.jpg

 5. 'Amarillo' Ha citromsárga színű fajtát szeretnénk, akkor az 'Amarillo' a legjobb választás. A gyökér akár 20 cm hosszú is lehet, a húsa nagyon édes.

il_570xN.238474241.jpg

A hagyományos fajták közül nálunk ezek a leggyakoribb konyhakertben termeszthetők:

Nantesi: narancssárga színű, jó terméshozamú, édeskés ízű.

Ibiza: vörös színű, kiváló ízű fajta.

Párizsi vásár: narancssárga színű, rövid, gömbölyded formájú, finom ízű, korai fajta.

Duwicki: narancssárga színű, apró, gömbölyded fajta.

Amsterdami: narancssárga színű, hengeres gyökerű fajta.

Kerti (Marktgärtner): Narancssárga színű, hengeres testű fajta.

Chantenay: Hosszú tenyészidejű, jól tárolható, narancssárga színű fajta, széles vállal. Hosszúsága 22-30 cm. A kötött talajokon is bőven terem.

Vörös óriás: Narancssárga színű, a nevéből is kitűnik, hogy hatalmas fajta.

Flakker: Narancssárga színű, széles vállú fajta.

Aki mégis szeretné kipróbálni a különleges színű fajtákat, rendelhet vetőmagot itt.

55-37374-carrots_teaser.jpg

Aki pedig ismer más rendkívüli sárgarépát, ossza meg velünk a tapasztalatát!