Február óta nem jelentkeztem, most folytatom kertem bemutatását. A kert kerítése és az árokpart közötti 1 m széles sávot is hasznosítom, itt terem meg a csicsóka. Ez az egyre népszerűbb, de még mindig nem eléggé ismert növény Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába. Magas növésű, dudvás szárú, gumós, fagytűrő évelő növény, mely a fagyok elmúltával már hó alól is szedhető. A földi vagy jeruzsálemi articsóka, földi körte ill. „szegények krumplija” néven is ismert csicsóka küllemében a friss gyömbérgumóra emlékeztet, íze az articsókáéhoz hasonló, de rosttartalma 4-5-ször nagyobb, mint a burgonyáé. 

Kora tavasszal jól megmunkált földbe ugyanúgy ültetem, mint a burgonyát. A szár alól tövenként kb. 1,5 kg csicsóka szedhető.

Vásárlásnál a kicsi, hibátlan gumókat válasszuk, mert ezek zamatosabbak, mint a nagyok. Lehetőleg még aznap használjuk fel, de nyirkos homokba rakva, hűvös, sötét helyen hosszabb ideig is tárolható. Folyóvíz alatt körömkefével alaposan lekefélem, salátának nyersen, hámozatlanul, durvára reszelve használom (a retekhez hasonlóan), vagy úgy főzöm meg, mint a héjában főtt burgonyát. Kellemes ízét citromlével, esetleg kevés köménnyel, fehér borssal, csipetnyi sóval, mézzel, tejszínnel, vagdalt dióval emelhetjük ki. Ha édeskés íze zavaróan hatna, áztassuk vízben félórán át (a csicsóka az egyetlen növény, amit szabad vízben áztatni).   

És akkor álljon itt néhány kedvencem:

Csicsókaturmix

25 dkg csicsókát folyóvíz alatt körömkefével alaposan megmosok. Körömnyi darabokra vágom, és 1 hámozott naranccsal, fél banánnal, 1 ek. citromlével, 1 kiskanál mézzel és 5 dl tejjel vagy vízzel turmixolom.

Csicsókalepény

50 dkg csicsókát megtisztítok, apróra vágom, kevés sós vízben puhára főzöm, majd leszűröm, és jól összetöröm. 1-2 tojássárgájával, 1 szál reszelt sárgarépával összekeverem, őrölt köménnyel, pirospaprikával, apróra vágott zsázsával fűszerezem, és annyi lisztet adok hozzá, hogy lágy tésztát kapjak. Végül a tojásfehérjéből vert kemény habot is beleforgatom. Serpenyőben 4-5 ek. olajat melegítek, a masszát kanállal beleszaggatva ellapítom, majd mindkét oldalán szép pirosra sütöm.

Vegyes csicsókasaláta

Azonos mennyiségű nyers csicsókát, zellergumót, karalábét, sárgarépát és savanykás almát megtisztítok, lereszelek, közé pedig 3 ek. csíráztatott búzát hintek. Citromlével, sóval ízesítem, borsikafűvel, apróra vágott fokhagymával fűszerezem. Mézzel kissé megédesített kefirrel összekeverem. Apróra vágott póréhagymával vagy újhagyma zöldjével meghintve, salátalevélen tálalom.

Jó étvágyat!