Meddig csökkenhet még a kukorica ára?

Erősen mínuszban jár a kukorica, ha a hosszú távú ártrendet nézzük, legyen szó Magyarországról, Európáról vagy a tengeren túlról. Egyre csak csökkennek az árak. Közgazdaságilag persze érthető mindez: az idei és az elmúlt 2 év globális termése volt a valaha volt 3 legnagyobb betakarított termésmennyiség a világon és mivel a kereslet ezzel nem tartott lépést, a készletek is rekordszinten vannak. Tehát világos, mi és miért történik, de ettől még a termelők nem lesznek boldogabbak. Jelenleg nem látszik olyan tényező, ami a tendenciát érdemben megfordítaná.

A kukorica fronthavi jegyzésének közel 5 százalékos csökkenése után az 1 éves minimum közelébe érkezett az árfolyamgörbe Chicagóban (CME) február végére. A 350 USD/busheles ár már többször jelentett áthatolhatatlan támaszt a múltban és utoljára 2009 őszén volt ennél olcsóbb a kukorica határidős ára. Most mégis - a nagy készletek miatt – érdemi erősödés nehezen képzelhető el a következő hónapokban.

Párizsban közel 6 százalékot csökkent egy hónap alatt a kukorica ára és ezzel majdnem pontosan ott tart az árfolyam, ahol 12 hónappal ezelőtt, 146 eurós tonnánkénti árnál.

A magyar árutőzsdén ugyanazt a mozgást produkálta a kukorica, mint szinte bárhol a világon és még a csökkenés mértéke is egyezik, 4 százalékkal lett olcsóbb a termény határidős ára. 43 ezer forinton fejezte be a februárt.

A hazai fizikai piac ugyanakkor nem követte le a tőzsdék változásait. Árcsökkenés nem volt, inkább stagnálásról beszélhetünk. Talán azért is, mert már hónapok óta olyan alacsony az adásvételek átlagára, aminél olcsóbbat az eladók már nem fogadnak el és inkább nem értékesítenek. A Magro.hu mezőgazdasági piactéren februárban 43 287 forintos átlagárat mérhettünk.

Magro.hu kukorica gabonapiac

További adatok megtekinthetők: http://www.magro.hu

Valamint az MGX: http://www.magro.hu/magro-gabona-index/

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!