A hangyák kiváló idő- és levéltetűjósok, valamint összeszedik a morzsákat. Ezzel nagyjából be is fejezhető az emberközelben élő fura kis jószágok dicsérete.

Ha nagy a hangyamozgás, biztos kiadós eső várható, a fa törzsén mászkáló hangyasereg a tetvek elleni védekezésre figyelmeztet. A kertünkben és lakásunkban időnként előforduló hangyák személy szerint engem nem zavarnak. Családom más tagjai már nem ilyen toleránsak. Csinálj valamit! – hangzik a sürgetés, ha felbukkan a hangyasor. Mivel kertes házban lakunk, mindig kéznél a dobozos hangyairtószer, amelyet a menetelés útjába helyezek. Ha nagyobb a baj, akkor piretrin port is kiszórok. Eddig általában sikerrel járt a módszer.

A profi kártevőirtók ennél sokkal bonyolultabb módon harcolnak, permeteznek, mérgező trutyit kennek olyan helyekre, ahonnan a rovarok előbújhatnak.
A kertben mindenütt ott vannak, ha csak néhány mászkál, nem is feltűnőek, de a kupacos fészek már igen. Nem túlságosan fáradtságos kitessékelni őket.

Gyilkos trükk a vegyszer kiszórása a fő vonulási útvonalakra. A másik, szolidabb hatékony hangyairtó a lefordított cserép. A földre, a napsütötte részre kell elhelyezni néhány virágcserepet fejjel lefelé. A hűs helyre előbb utóbb begyűlnek a hangyák, hozzák tojásaikat, és fészket is raknak. Ha már sokan idegyűltek, akkor a cserép alá kell nyúlni egy lapáttal, és a hangyanépet egy lendületes mozdulattal - akár a szomszédba - távolabbra kell dobni. Soká tart, mire újra szerveződnek. Durvább módszerrel forró vízbe kell vetni a társaságot, innen már nincs visszatérés.

Italozó hangyák

A hangyák járulékos kártétele, hogy haszonnövényeken élősködő levéltetveket „háziállatként” gondoznak. Lábaikkal masszírozzák a tetveket, hogy édes ürülékcsöppet válasszanak ki, e mézharmatszerű anyagot megeszik, s saját gyomrukban viszik a fészekben élő társaiknak. A sok simogatás miatt még tovább gyorsul a tetvek amúgy is gyors tápanyag-feldolgozása, így egyre többet szívogatnak a növényből. Kutatók megfigyelték azt is, hogy a hangyák ellenségeiktől védik a tetveket, de hordozgatják is őket a zsenge hajtásokra.

Tartsunk pangolint

Ebből következik, hogy az üldözendő tetvekkel élő hangyákat távol kellene tartani. Igen alkalmas erre a célra a ragacsos hernyóöv, amelyet a fa törzsére kell tekerni, hogy a hangyák ne mászhassanak fel, a tetveket pedig irtani kell. A leghatásosabb hangyairtó persze egy házi tobzoska lenne, de ez a mi klímánkon csak vágyálom.