Újabb „csodatévő” növényt mutatunk ma be, amely ételben, italban, kenve vagy szagolva segít abban, hogy egészségesek maradjunk. Ez a trópusi évelő növény nem más, mint a gyömbér (Zingiber officinale), amelynek gyökerét, pontosabban rizómáját fogyaszthatjuk.

A gyömbért már az őskortól kezdve használták a különböző kultúrák vallási és gyógyászati célokra, de a belőle készült fűszerrel kereskedtek is.
Indiában emésztést segítő erejét használták ki, és leheletüket frissítették vele, hogy az istenek ne haragudjanak meg a szájszaguk miatt. Az ajurvédikus orvoslás szerint nem csak a testet, de a lelket is erősíti a gyömbér, szellemileg frissebbé tesz. A görögök étkezés után, kenyérrel, majd később kenyérbe sütve ették. Itáliában vágyfokozóként használták, a kínai tengerészek tengeribetegség ellen rágcsálták. Angliában és Amerikában sört főztek belőle. A szenegáli nők gyömbérgyökérből övet készítenek férjeiknek, hogy visszatérjen férfierejük.

Nem csoda, hogy ilyen népszerűségnek örvendett, hiszen nagyon sokoldalúan használható fel gyógyító ereje. Kitűnő görcsoldó, étvágyjavító, serkenti az emésztést. Megszünteti, illetve megelőzi a puffadást, a hasmenést mérsékli. Gyulladáscsökkentő hatása miatt különböző ízületi- és izomfájdalmakat gyógyíthatunk a belőle készült masszázsolajjal. A gyömbértea segít leküzdeni a megfázásos betegségeket, antibakteriális hatású, és az immunrendszert is erősíti. Fájdalomcsillapítóként hatásos reuma, csúz és különböző izomgörcsök (menstruációs görcsök is) enyhítésére. Javítja a memóriát, csökkenti az egyensúlyzavart és növeli a szexuális vágyat.

Fontos, hogy véralvadásgátló gyógyszerek szedésekor vagy kemoterápiás kezelések alatt a gyömbér használatáról kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét.

A gyömbér kedvelt alapanyaga különböző férfiparfümöknek, krémeknek. Érzékeny bőrűeknek nem ajánlják, viszont a narancsbőr és visszértágulat ellen hatásos lehet a problémás területekre kenve. Készítenek belőle masszázs- és illóolajokat is. Az élelmiszeripar is sokoldalúan felhasználja különböző ételek és italok gyártásához. A kínai és indiai konyha kedvelt fűszere, szinte mindenbe tehetünk belőle a húsoktól kezdve a leveseken át a különböző főzelékekig, sőt süteményekbe is kiváló. A karácsonyi mézeskalács tésztájából sem érdemes kihagyni.

A gyömbérről még több érdekességet és különböző recepteket találhattok itt és itt.