A márciusi szélsőséges időjárás miatt késedelmesen kezdhetjük el a tavaszi kerti munkákat, így a metszést is. Nincs ok az aggodalomra, sőt szerencsés, aki még nem vágott bele, mert sok helyen az erős fagy károsította a növényeket, főleg a már kihajtottakat és az idén visszavágottakat.

Ilyenkor metszendő növények

A lombhullató fákat (kivéve dió), nyári és őszi virágzású cserjéket, félcserjéket metsszük elsőként! A rózsákkal, hortenziákkal, örökzöldekkel még várjunk, amíg a fagy esetleges károsító hatása nem látható.

babermeggy_1215792_5963.JPGBabérmeggy

A szőlővel is ráérünk, amíg a rügyeik nem duzzadnak meg, sőt kipattanásuk után is vághatók.

Több növény az egyéves beérett vesszőjén hozza a virágát. Azok visszametszésével hajtásra ösztönözzük a bokrunkat, de a virágzás rovására.

Egyéb metszési tanácsok

A gyümölcsfák közül az almát, körtét, kajszit, szilvát, meggyet, cseresznyét, birset mielőbb metsszük meg, de figyeljük az időjárás-előrejelzést, mert a friss metszlapok miatt -5°C alatti hőmérsékleten károsodhatnak az ág- és vesszővégek. Talán ettől már nem kell tartanunk... Az őszibarackot érdemes későbbre halasztani. Sajnos a mandulák virágai már nagyon fejlett állapotban vannak, és félő, az erős fagyok kárt tettek bennük, ezért csak azután vágjuk le fölösleges részeiket, ha biztosan látjuk állapotukat.

DSC_0352.JPG

A növények alakításának fő szempontja a zöldtömeg és a virágmennyiség, ezáltal a terméshozam arányosságának elérése. A szellős korona és ágrendszer több napfényhez juttatja a növény belső fás és zöld részeit, ami a virágzást előidéző hormonok mennyiségét növeli. Sokan követik el azt a hibát, hogy túl sok ágat vágnak le, vagy nagyon visszametszik a hajtásokat olyan növényeknél is, ahol a nagy terméshozam a cél. Probléma ez az alakjukkal díszítő fáknál, cserjéknél is. A drasztikus beavatkozás eredményeképpen erőteljes vízhajtások nőnek. A tőből eltávolítandó részeknél sohase hagyjunk csonkot (kalapakasztót) az előbb leírt ok miatt. A nagyobb vágási felületeket sebkezelő anyaggal védjük!

További feladatok

A fák törzseit keféljük át, így védekezve a kártevők szaporodása ellen. Az esetleges odvakat kezeljük és szüntessük meg! A lemosó permetezés fontosságához nem férhet kétség, saját tapasztalatom alapján is ajánlom. Feltétlenül tartsuk be a növényvédő szer csomagolásán található utasításokat!

A füves területeket óvatosan lombseprűvel takarítsuk le, de más munkát még ne végezzünk rajtuk!

A kert többi részét is most időszerű „tisztába tenni”. A teleltetett növényeket, például leandert fagymentes napokon tegyük ki a szabadba, ha 10°C körüli a hőmérséklet, így szoktatva a kinti léthez. Az ajándékba kapott primulákat is eddzük, mielőtt kiültetnénk, mert növényházban nevelkedtek, ezért fagyérzékenyek.

Bízzunk benne, hogy áprilissal most már tényleg eljön a tavasz, és végre kertészkedhetünk!

Bálint Károly