Most már könyörtelen vagyok. Amikor az első őszi levelek lepotyognak, a gazdaboltban már az egérméreg után tekergetem a nyakam.

Még régen történt, amikor egy reggel a konyhában, a kenyereskosár szélén egy meglepődött egér nézett szembe velem. Azóta tudom, ahogy hidegebbre fordul az idő, a kertes házakban is megjelenhetnek az egerek. A kertvárosi részeken a házi egér, a mezei egér, valamint a kettejük alkalmi nászából származó güzüegér.
A rágcsálóspecialisták szerint a lakásba leggyakrabban a kábelcsatornákban jönnek be, és a fali csövekben vándorolnak. Ezért az inváziót nehéz megakadályozni, bár a népi módszerek egyik leghatékonyabbjában az ilyen csövek bejárathoz közeli részeinek eltömését javasolják. Állítólag, ha a még lágy gipszben jó sok apró üvegszilánkot kevernek el, akkor az egerek nem rágják át magukat, mert a finom orrocskájukat sérti a szilánk. Néhány éve kipróbáltam, de vagy túl hideg volt kint, vagy nagyon be akart jutni az egér - a lényeg, hogy bejött.

Az aprónépek a humános egérűzés mellett voltak. (Bár később kiderült, hogy az egyik egeret Borika kislányom hozta haza a Budapesti Állatkertből, ahol önkéntes diáksegítőként munkálkodott. Az egér egy darabig egy dobozban unatkozott, majd meglógott.) Próbálkoztam cserép-dió kombinációval, a vaskosárkába rejtett sajttal és más humánus megoldásokkal. Egy vagyont költöttem az egérinvázió megakadályozására. De amikor egy pajkos szemű rágcsáló szembenézett a kenyereskosárból, döntöttem. Azóta keményebb narkotikumokkal - immár sikerrel - próbálom távol tartani a hívatlan látogatókat.

A legtöbb nagyobb élelmiszerboltban, hipermarketben vásárolható halálos egérirtó szer. Többféle készítmény létezik, a hatóanyaguk sem egyforma. Van granulátum, kék, piros pép, kis és nagycsomag, a lényeg, ha választunk, arra ügyeljünk, hogy a házi kedvenc nem érheti el. Bár, ahogy megfigyeltem, sem ebünk, sem a szomszéd kényes macskái nem érdeklődnek a méreg, és sajnos az aktív egerek iránt sem.