A csicsóka termése megtisztítva egyáltalán nem csúf. Ha sikerül néhány gumót szerezni, érdemes megkóstolni; nyersen harapva, reszelve, vékony szeletekre vágva salátákhoz adható, párolva, főzve szószok készülhetnek belőle, de darabjaiból más gyümölcsökkel ízesítve turmix is lehet. Ha a magyar recepteken kívül többféle felhasználási lehetőséget is keresünk, használjuk a francia megfelelőjét: le topinambour – és hamar kiderül, hogy a nálunk méltatlanul elfelejtett zöldség a konyhaművészet országában ünnepelt eledel. Olyan drága, különleges étkek mellett szerepel, mint a homár, libamáj, szarvasgomba, ritkán tálra kerülő tengeri csemegék körete.

Alapos tisztítást igényelnek a csicsóka gumók.JPGA gumók alapos tisztítást igényelnek

Nemcsak szinte minden étellel harmonizáló íze, sokoldalú elkészíthetősége, hanem jótékony hatása miatt is ajánlható. A burgonya ízére hasonlító édes csicsóka diabetikus ételek alapanyaga. A 20-28 százalék szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16 százalék inulint és polifruktozánokból keletkező fruktózt a cukorbetegek a vércukorszint emelkedése nélkül fogyaszthatják. 

A csicsóka fő hatóanyaga, az inulin, növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A mai tudomány szerint ez az egyik leggazdagabb inulinforrás. Az emberi táplálkozásban ballasztanyagként jön számításba az elhízottak és cukorbetegek diétájában.

100 gramm csicsóka tápanyagtartalma

 Energia 30 kcal  130 kJ

Szénhidrátok 12 1 g

- Cukrok 4,5 g

- Rost 7,6 g 

Zsír 0,4 g

Fehérje 2,4 g

Víz 79,0 g

A-vitamin 12 μg 1%

Tiamin (B1-vitamin) 0,2 mg 15%

Riboflavin (B2-vitamin) 0,06 mg 4%

Niacin (B3-vitamin) 1,3 mg 9%

C-vitamin 4,0 mg 7%

E-vitamin 0,2 mg 1%

Kalcium 10,0 mg 1%

Vas 0,6 mg 5%

Magnézium 20,0 mg 5%

Foszfor 78,0 mg 11%

Kálium  478,0 mg 10%

Nátrium 3,0 mg 0%

Cink 0,1 mg 1%

100 gramm burgonya tápanyagtartalma

Energia 80 kcal (320 kJ)

Szénhidrátok 19 g

- Keményítő 15 g

- Rost 2,2 g

Zsír 0,1 g

Fehérje 2 g

Víz 75 g

Tiamin (B1-vitamin) 0,08 mg 6%

Riboflavin (B2-vitamin) 0,03 mg 2%

Niacin (B3-vitamin) 1,1 mg 7%

B6-vitamin 0,25 mg 19%

C-vitamin 20 mg 33%

Kalcium 12 mg 1%

Vas 1,8 mg 14%

Magnézium 23 mg 6%

Foszfor 57 mg 8%

Kálium  421 mg  9%

Nátrium 6 mg 0%

Cink 0,26 mg

A százalékos értékek a javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.

ha már virágzik, nem téveszthető össze a burgonyával.jpgHa már virágzik, nem téveszthető össze a burgonyával

A csicsókát (Helianthus tuberosus) tévesen édesburgonyának is mondják, de nem az. Ha már szárba szökken, a hozzáértők könnyen felismerhetik az őszirózsafélét. Észak-Amerikából a 17. század elején érkezett Európába. Magot a Kárpát-medencében nem érlel, ezért a gumójával szaporítható. Bárhol megterem, de mint rokona, a napraforgó, leginkább a nyirkos, üde talajokat kedveli. A kertbe tavasszal olyan helyre kell telepíteni, ahol nem zavarja a többi növényt, mert szinte kiirthatatlan. A csicsóka kezdetben lassan nő, ezért a tövek környékét kapálni kell. Később a lombozata beárnyékolja a talajt és a konkurens gyomokat elnyomja. A kifejlett gumókat október elejétől lehet betakarítani, de egész télen szedhető.

Csicsókaleves-receptek kedvenc gasztroblogjainkon olvashatók, itt: Fűszer és Lélek és Két cica konyhája.