A 19. századi Gazdasszony pálinkafőzési tanácsainak utolsó részéhez érkeztünk:
Hogyan főzzünk pálinkát?
2011.10.13. 08:30 - kapanyél
Praktikák az 1800-as évekből 9.
2011.10.03. 08:35 - kapanyél
Mind Szent (October) Hava
1.) A' Szüret sok helyeken Octoberben tartatik; azért annak a' mi ' múlt September Hónapnak 14-dik számja alatt mondatott, itt is hasznát kel venni: a' hol sáfrányt termesztenek, ott már reggelenként a ' virágokat szedni kell, és a' szálakat tűznél megszáraztani: pirosabb leszsz.
Miben főzhetünk pálinkát?
2011.09.28. 08:29 - kapanyél
A' Gazdaszszonyi munkákról
Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.
Miből főzhetünk pálinkát? - 2. rész
2011.09.21. 07:40 - kapanyél
A' Gazdaszszonyi munkákról
§. 98.
A' Gabonábólis szoktak Égettbort főzni. A' Búza legtöbbet ád; a' Kukoritza pedig legjobb izüt. A' jó Rozs sem utólsó, kivált egy harmadrésznyire Búzával, vagy Árpával megkeverve. Ez a' Zsidok dolga, nem a' Gazdasszonyé.
A szomszéd házat bérlő asszony mondta, ha nem tetszik a kertje előtti utcarész az arra sétálóknak, menjenek át a szemben lévő járdára. Bizony az ezen a részen járó magasabb termetűeket búbolta a kihajló ringló, amely nyáron potyogott, és ilyenkor sikamlós ragaccsá vált a járda. Ha nem figyeltek, a ház előtt megtépte ruhájukat a drótfonaton kibúvó ezüstfa. Méteres gaz éktelenkedett az úttest mellett. Utcánk fura zöld szigete volt ez az ötvenméternyi rész, amelyet évente egyszer az önkormányzat napszámosai lenyírtak, vagy néha valamelyik szomszéd, akinek bántotta a szemét a rendetlenség, áttolta a gazon a fűnyíróját.
Valamiféle fóbiájuk lehetett a kertészkedés, mert az amúgy rendes házaspár sem saját kertjét, sem az utcai részt soha nem ápolta, s ha valaki elvégezte helyettük a kinti munkát, akkor köszönet sem járt érte.
Utolsó kommentek