Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nőnap lévén ma biztos sok rózsa esik áldozatul, hiába növesztettek tüskéket, hogy megvédjék magukat. Nem ők az egyetlenek, a növényvilágban sokféle védekezési stratégia, túlélési technika figyelhető meg. A mai FitoFriday ezeknek jár utána.

bigstockphoto_Plant_Fighting_Drought_49887343-300x212.jpg

A növények mozgása

A növények alapvetően helytülő, szakszóval szesszilis életmódot folytatnak. Vagyis aktív helyváltoztató mozgásra gyakorlatilag képtelenek, ez alól csak egyes alsóbbrendű csoportok képeznek kivételt (ilyenek az ostoros moszatok, vagy a mohák hímivarsejteji - videó). A magok, termések terjesztését passzív mozgásoknak hívjuk, ezekért állatok, a szél, a víz, vagy egyéb természeti erők felelősek.

Még alig lett vége a karácsonyi-szilveszteri dőzsölésnek, máris elkezdődött a farsangi időszak. Nincs megállás, a húsvéti böjtig még rengeteg idő és lehetőség van bombázni a gyomrot és a májat. A másnaposság kellemetlen érzését sűrűn átélő és a májukat féltő kertbarátoknak jó hír, hogy egyre több növényről derül ki, segítségükkel kiküszöbölhetők vagy enyhíthetők a túlzott alkoholfogyasztás következményei. Korábban már volt szó a blogon a májvédő máriatövisről, és a macskajajt enyhítő japán mazsolafáról. Most pedig itt van még egy felfedezés.

Spárga négyféle csúcssal(1).jpg

Az utóbbi időben Magyarországon az őshonosakon kívül nagyon sok mediterrán eredetű, főleg Olaszországból származó örökzöld növényt telepítettünk. Ezek kényesebbek, több odafigyelést igényelnek. Az elültetésük utáni két-három év a legkritikusabb, később nagy részben akklimatizálódnak, de a rendkívüli hideg vagy száraz téltől károsodhatnak.

Babérsom

A máriatövis (Sibylum marianum) magas, vaskos, egy-másfél méteres lágyszárú növény. Világoszöld leveleinek fehér erezete dekoratív külsőt kölcsönöz neki. Virágzata bíbor színű (ritkán fehér, a miáltalunk termesztetté is ilyen), mint a bogáncsfajoké. Ezért is nevezi a népnyelv őszbogáncsnak.

10 éve legkedvesebb barátom rákbeteg lett. Segíteni akartam minden tőlem telhető módon, hogy túlélje ezt a szörnyűséget. Ekkor már sokféle rákellenes készítmény volt forgalomban, amelyekről minden információt elolvastam. A " Járóföld" c. újság 2004. II. évf. 8. számában "HOMOKTÖVIS: egy új gyógynövény esélyei", a 11. számban pedig "Gyógyító homoktövis" címmel jelent meg részletes leírás, amely szerint a homoktövist (Hyppophaé rhamnoides) az ősi Kínában értékesebb gyógynövénynek tartották a ginsengnél. A gyógyító növények királynőjének nevezték.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek