Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kerti tó - a rendelkezésre álló helytől függetlenül - egyre nagyobb divat, és tényleg akár egy lavórral, vagy némi ásással és tófóliával bárhol létrehozhatunk egy kis "vizesblokkot". A blogon korábban már többször esett szó a különböző méretű tavakról, amelyek kialakításánál fontos, hogy néhány szabályt szem előtt tartsunk.

paddal.jpg

Ősszel a tavi növények hamar visszahúzódnak, a halak is egyre lassabb fordulaton úszkálnak a tóban. Hamarosan itt az ideje, hogy felkészüljünk a telelésre, előtte azonban javítsuk ki a szezon során beszerzett esetleges sérüléseket.

Madáritató

madáritató_forrással.jpg

Továbbra is folyamatosan gondoskodjunk friss, tiszta vízről. Ha szakadást észlelünk a fólián, merjük ki, vagy eresszük le a vizet, tisztítsuk meg a felületet, és a fólia anyagától függően ragasszuk meg. (Nem nagyobb feladat, mint egy defektes bicikligumit megfoltozni.) Pótoljuk, újítsuk fel a medret takaró köveket, kéregdarabokat.

Mocsárkert

caltha2.jpg

A mocsárkert visszahúzódó növényeiről folyamatosan távolítsuk el az elszáradó, korhadó részeket. Néhány zsombéknyi sást, gyékényt, vagy más, szép formájú növényt azonban hagyjunk meg: zúzmarásan jól mutatnak majd a téli kertben.

A túlburjánzott növények tövét osszuk meg, a felesleget ajándékozzuk el, vagy ültessük máshová. Ha új növényeket szeretnénk ültetni, azt még a növények visszahúzódása előtt tegyük meg.

Ha szivárgást észleltünk, akkor most a legjobb a már takarékra kapcsolt növényeket óvatosan kiemelni, megkeresni a lyukat, és befoltozni.

Dézsató

Az ősz a legalkalmasabb időszak a dézsató felújítására, javítgatásokra, a növények átültetésére. Vágjuk vissza folyamatosan a visszahúzódó, elszáradó növényeket. Néhány dekoratív zsombékot, hajtást azonban hagyjunk meg: télen ezek is jól mutatnak majd. A túl erős töveket osszuk meg, ha új növényeket szeretnénk ültetni a tóba, vagy a tó köré, akkor azt még a növények teljes visszahúzódása előtt tegyük meg.

dézsató_patakkal.jpg

Ha a nyár folyamán gyanús mértékű vízveszteséget észleltünk, most itt az ideje, hogy átvizsgáljuk a tavat, és kijavítsuk a hibát.

A műanyag alapú dézsatavakat télire érdemes kiüríteni, nehogy a vastag jég szétfeszítse az edényt. Ha leeresztjük a tavat, a benne élő állatokat tegyük át egy hordóba, és vigyük őket fagymentes telelőhelyre

A befagyás megakadályozására építhetünk egy kis fóliasátrat a tó fölé, ezzel kitolhatjuk a víztelenítést az első komolyabb fagyokig. Ha dupla (a két réteg között levegőréteggel) fóliát használunk, lehet, hogy nem is kell leengedni a tó vizét – ilyenkor azonban fokozottan ügyeljünk a jegesedésre!

10°C alatt állítsuk le a patakot. Vegyük ki a szivattyút és a szűrőt (ezek is tönkremennek, ha esetleg beléjük fagy a víz). A beültetett növények ősz közepére már visszahúzódtak, szárazon is károsodás nélkül át fogják vészelni a telet.

Szerző: Tóth Zoltán - Aesculus Kertészet

http://www.toepites.hu/

 

Ha a kertbe elsősorban azért szeretnénk egy kis vizet, hogy a madaraknak itatót biztosítsunk, ügyeljünk az elhelyezésére. Az általános szempontokon (rálátás, közvetlen napfény) kívül vegyük figyelembe, hogy a madarak a nyílt területet kedvelik, ahol a ragadozók - pl. a macskák - nem tudják észrevétlenül becserkészni őket. Néhány méterre az itatótól azonban szerencsés, ha rejtőzésre alkalmas bokrok nőnek. Ne tegyük olyan helyre az itatót, ahol gyakran mozgunk (játszósarok, grillező környékére, főbb közlekedési útvonalak mellé), figyeljük távolról az ott zajló életet.

madáritató2.jpg

Aki az előző cikken felbátorodva egy kis kerti tó építésén gondolkodik, ebben az írásban a tóépítés technológiai alapjaival ismerkedhet meg.

dézsató_patakkal.jpg

Ha megtaláltuk a tökéletes helyet, tervezzük meg, mekkora tavat szeretnénk építeni, és mennyire emeljük ki a környezetből. Jelöljük ki a tó és az azt övező támfal körvonalát. A készen kapható medrek formája és mélysége adott, azon nem tudunk változtatni. Ha mélyebb a meder, lehet, hogy félig kell a földbe süllyesztenünk, és a környékét feltöltenünk, hogy jól mutasson, egy sekélyebbet jobban ki kell emelnünk az eredeti talajszintből. Ha tófóliával dolgozunk, kedvünk szerint alakíthatjuk a formát és a méreteket. Mivel kis tavat készítünk, célszerű meredekebbre alakítani az oldalakat, különben nagyon kis víztérfogatot kapunk a felülethez képest. Ez pedig a tó vizének gyors átmelegedéséhez, és vízminőségi problémákhoz vezethet.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek