Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Másodvetés a biokertben

Az ökológiai kertekben soha nincs "üresjárat", a talajt mindig takarni kell. Ezt persze sokféleképpen elérhetjük, a zöldtrágyanövényektől a mulcsozásig, de legkellemesebb módja, ha folyamatosan termelünk.

Az ősz kezdetétől egyre több nyári zöldség kerül ki a kertből, felszabadítva helyét az őszi vetésű növényeknek. Nézzük, mivel pótolhatjuk a megüresedő helyeket:

Most jött el az ideje a leveleskel-palánta kiültetésének. Gyökere mélyre hatol, tavaszra porhanyós, jó szerkezetű talajt készít elő a vetéshez. Egész télen bent maradhat, hó alól is szedhető zöldség; tavasszal is ez az első zöld, amit a kertből ehetünk. A jövő évi paradicsompalánták érkezéséig terem. A fodros változat íze kevésbé intenzív, a toscan típusé viszont nagyon különleges. Külföldi főzős műsorok ünnepelt sztárja ez a zöldség, melyet KALE néven kereshetnek az interneten.

Fekete retek

A fekete retek (Raphanus sativus) elég snasszul néz ki, ennek ellenére meglepően sok betegség enyhítésére, kezelésére használható.
Bevallom, két hete ettem életemben először fekete retket. Amikor a párom kipakolta a konyhapultra a fekete gumókat, először kicsit bizalmatlanul méregettem őket, mihez is kezdjek velük. Aztán amikor felboncoltam a retkeket, rájöttem, hogy a fekete külső és a fehér belső rész kontrasztja rendkívül hálás fotótéma. Meg is kóstoltam, meghámozva, apróra vágva és mézzel keverve. Nem egy túl szofisztikált megoldás, de nekem ízlett. A gyerekeknek nem, de kicsi(k)re nem adunk...

Salátaboglárka

Kora tavasszal kínálják a bükkös, a gyertyános-tölgyes és a ligeterdők a finom salátának való, 8-10 cm magas kis növényt, a salátaboglárkát (Ranunculus ficaria). Lombfakadás előtt tömegesen nyílik, sárga virágszőnyeggel borítja az erdők alját. Aranysárga szirmai keskenyek, hosszúkásak, fényesek. Levelei vese alakúak, fényes zöldek. Csak a fiatal leveleket lehet salátaként fogyasztani. Gyógynövényként nem jelentős, de Lukács Endréné: Lukácsné gyógyteái c. könyvében az aranyér elleni tea egyik alkotójaként megemlíti. A tea receptje és használata a következő:

Tavaszi saláta

Ezt a receptet találtam a Konyhaklubon. Szerintem érdemes kipróbálni, finom, nagyon egészséges. Tél végén pont erre van szükségünk.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek