Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

A szigorú elszámoltatású, uniós támogatással készülő beruházásokhoz, felújításokhoz tartozik az is, hogy ezeket általában a vállalt időpontokra befejezik. Egyszerűbb a feladatot időre elvégezni, mint az iszonyú papírmunkával járó halasztást kérni. Így van ez a keszthelyi Festetics-kastélypark felújításával is. December elején arra járva láthattam, hogy a kegyes időjárás jóvoltából nem kellett zuhogó esőben tocsogva hajrázni a növénytelepítőknek, útsimítóknak és sok kerti munkásnak.

Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

A golgotavirág télen

A golgotavirágfélék (Passifloraceae) felfedezésének története a 16. századba nyúlik vissza, amikor spanyol hittérítők járták a trópusi Amerika indiánok lakta őserdeit, hogy keresztény hitre térítsék az őslakosságot. A spanyol szerzetesek a bonyolult virágszerkezetben Jézus keresztre feszítésének szimbólumát látták, ezért kapta a szenvedés virága nevet, amelyet a növénycsalád latin elnevezése a 17. század eleje óta őriz ("passio" = szenvedés, "flor" = virág).

10 sziromlevele a tíz apostolt, drótformájú porzószirmai a töviskoronát, öt szélső porzó szála az 5 sebet, magháza a kelyhet, melyet Jézusnak ki kellett innia, szív alakú magjai a szerető szívet, a háromkaréjú levelek a lándzsahegyeket, a kacsok a korbácsot jelképezik.

Isztambuli parkmustra

Aki Isztambulban történelmi parkokat szeretne végiglátogatni, ne nyáron, inkább tavasszal vagy ősszel tegye. Ilyentájt ugyanis, hiába öntözik, gondozzák ezeket, porosak, a gyepes részeik nagyrészt kiégettek. Ha mégis felkeresnénk néhányat a tucatnyi látogatásra ajánlott park közül, akkor erre a késő délelőtti, kora délutáni idő az ajánlható. Ilyenkor ugyanis azok a bentlakók, akikkel esetleg nem szívesen találkoznánk, a forgalmasabb helyeken próbálkoznak a napi betevő megszerzésével.

Topkapi

Nem kertes téma, de régi olvasóink talán emlékeznek rá, hogy 2 éve hírt adtunk a blogon a nyíregyházi elefántok bimbózó szerelméről, melynek mostanra be is érett a gyümölcse: pénteken este megszületett, és most már a kifutóban is láthatja a nagyközönség a Nyíregyházi Állatpark afrikaielefánt-bébijét. 

Az alig 100 kilós csöppség fiú, de a keresztelő még várta magára, mert nevét majd a látogatók ötletei alapján választják ki. Ebben az állatparkban nem újdonság az elefántutód, hiszen 2007-ben is itt született meg Magyarország első afrikaielefánt-bébije, aki ma már német állatkertben alapított családot.

A mostani csöppség idén Európában az első afrikaielefánt-gyerek, aki valószínűleg 5 évig marad Nyíregyházán a mamájával, Kwanzával. És persze Jack papával is…

Köszönet a fotókért a Nyíregyházi Állatparknak!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Nagy igyekezettel folyik a keszthelyi Festetics-kastély felújítása. A bezárt kapura aggatott ragacsokból és az ilyenkor megszokott plakátokról kiderül, hogy a látogathatóság zavartalan, viszont egy-másfél év alatt elkészülnek a kétmilliárdos munkával. A tervek szerint beruházás várhatóan 2015 végéig fejeződik be.

Az átalakítás a régi hangulatot igéri

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek