Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha valakinek (nekem) még nem sorakoznak az ablakpárkányon katonás rendben a paradicsompalánták, ne csüggedjen, nem késett le semmiről. Az alábbi módszer már többször szembejött a világhálón, de idén koktélparadicsommal ki is próbálom, lesz, ami lesz. Pl. ilyen...

paradicsom palánta magvetés gangkert

Nem kell hozzá más, mint egy-két szimpatikus paradicsom, amelyekből szívesen látnánk többet is a nyár folyamán, egy nagyobb cserép és virág- vagy kerti föld.paradicsom palánta magvetés gangkert

Meg paradicsomot. A hétvége e két remek gyümölcsről szól majd az ELTE Füvészkertben. A Szakmai napok keretében idén először rendezik meg a Fügenapot: az egykor kuriózumnak számító fügével egyre több helyen találkozhatunk az országban. Ha még nem is vagyunk fügenagyhatalom, az időjárás tekintetében lassan Magyarország is a Mediterráneum része lesz, csak tenger nélkül.

De lehet, hogy világviszonylatban is az. A helyszín Buñol (Valencia), ahol minden év augusztusának utolsó szerdáján hatalmas paradicsompartit rendeznek, a La Tomatinát. A paradicsom nagyon fontos szerepet tölt be a spanyolok életében, minden nap fogyasztják, rendkívül sokféleképpen használják fel, így nem csoda, hogy a szórakozás főszereplője is ez a piros csodagolyó.

Paradicsomi napok

A héten Spanyolországban kezdődött a paradicsom "ünneplése": Bunolban (Valencia) 1945 óta, de hivatalosan 1957-től minden augusztus utolsó szerdáján rendezik a La Tomatinát, mely állítólag egy néhai rendbontásból nőtte ki magát világhírű rendezvénnyé. Történt ugyanis, hogy a város főterén felvonulást rendeztek, ahol fiatalok estek egymásnak. Más fegyver nem lévén, a közeli zöldségesstand paradicsomkészletét használták fel egymás ellen. Ebből lett mára a világ legnagyobb "csatája", ahol kb. 40 tonna paradicsomot borítanak a tömegbe, és 1 órán át megy a dagonya.

1 másolata.jpg

Az én paradicsom

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sem anyukám, sem anyósom nem engedi ki a fennhatósága alól a klasszikus befőzést (lekvárok, szörpök, befőttek, savanyúságok stb.), úgyhogy kedvemre vacakolhatok néhány különlegesebb vagy viccesebb növény eltevésével. Főztem már szörpöt rózsasziromból, mentából és levendulából, készítettem mazsolás-fahéjas hagyma-, rózsa- és levendulalekvárt, kandíroztam narancshéjat is. Legújabb szösszenetem a sárga paradicsomlé.

IMG_7173.JPG

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek