Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elköltöztünk...

Örömmel tudatjuk, hogy a talicskánkat áttoltuk egy új telekreEgyébként minden marad, a Kapanyél továbbra is az, amire kertügyekben támaszkodhattok!

Várunk mindenkit az új kertben, ahol a régi dolgokat is megtaláljátok. Gyertek át! 

kapanyél

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Egyre népszerűbb a kerti hulladékok otthoni feldolgozása, a komposztálás. Mind többen jönnek rá, hogy nem kell feltétlenül megszabadulni, zsákokba, kukákba gyömöszölni, vagy az erdő szélére cipelni a gyakran hatalmas mennyiségű őszi levelet, lekaszált füvet és a sokféle kerti szemetet. Aki végül rászánja magát, legjobb, ha ősszel kezdi. Ugyanis ilyenkor képződik a legtöbb komposztalapanyag: falevél, faág, fogyasztásra nem alkalmas gyümölcs és más terménymaradvány.

Best of 2014

Az év utolsó napján illik számvetést készíteni, így idén is összeszedtük, melyik hónapban melyik posztot szerettétek a legtöbben. Következzék hát a 12 legolvasottabb Kapanyél-írás. Köszönjük, hogy idén is velünk tartottatok, várunk vissza mindenkit 2015-ben is!

Trükkös kapálás

A gazok ellen folyamatos harcot kell vívni, aminek első lépése, hogy felismerjük a kert nemkívánatos látogatóit. Pusztításukat nem érdemes halogatni, mert az idő nekik dolgozik: erősödnek, sokasodnak. Nem feltétlenül kell vegyszerért nyúlni, ragyogó eszközök lehetnek ellenük puszta kezünkön kívül a kapafélék.

5.jpg

Kapunyitás

"A kapu sokat elmondhat a házigazdáról: tanúsíthatja rendszeretetét vagy árulkodhat hanyagságáról." (Jávor-Küllős-Tátrai: Kis magyar néprajz a rádióban) Ez a mondat ugyan a székelykapuról szól, de bármely kertkapura érvényes lehet. A kapu olyan, mint a portás: az első találkozáskor mély benyomást tesz, rögtön megvan a véleményünk az adott helyről. Így aztán nem mindegy, milyen.

2.jpg

Egyszerű, szinte láthatatlan, mégis szép

Most, hogy a tél elkerülni látszik bennünket, érdemes kicsit körülnézni a portán, lehet-e, kell-e valamit javítani, változtatni, cserélni. Pl. a kaput, amellyel általában keveset foglalkozunk. Ha záródik, az már elég, pedig sokkal többre érdemes.

        

Én szívem szerint csak jelképesen használnék kerítést is, kaput is, de ez nem nagyon kivitelezhető. Pedig milyen jó lenne, ha a kapu csak esztétikai élménynek kellene, nem pedig őrző-védő funkciót látna el.

3.jpg

9.jpg

Igaz, a kettőt lehet ötvözni is.

7.jpg

8.jpg

A régi kaputól sem kell feltétlenül megválnunk, néhány ötlettel könnyen újjá varázsolhatjuk. Egy kis festék, virág vagy némi tisztítás is csodákra képes.

14.jpg

17.jpg

19.jpg

Aki szeret és tud is barkácsolni, lomtalanítás helyett új kertkaput is készíthet megunt vagy tönkrement kerti szerszámokból, régi ajtókból.

13.jpg

12.jpg

18.jpg

Aki pedig olyan szerencsés, hogy kerttulajdonos létére iparművész, kovácsmester, szobrász stb., vagy csak szabadon engedheti a fantáziáját és a pénztárcáját, annak a határ csak a csillagos ég, na meg esetleg a jó ízlés.

5.jpg

11.jpg

Ha már a székelykapuval indítottunk, zárjuk is egy azon gyakori felirattal: "A béjövőnek szállás, a kimenőnek békesség."

A kertnek, a kerítésnek és a lelkünknek kedves kapu megtalálásához további ötletek és források a képekre kattintva és a Kapanyél Pinterest-oldalán.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek