Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Aki a spenótot szereti, a mángoldot is fogja. Az ijesztő tudományos név (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla - ráadásul csak egy a számos közül) ne rettentsen el senkit, hisz "csupán" a cékla legközelebbi rokonáról van szó. A spenótimádóknak pedig azért hasznos, mert íze hasonló, és június-júliustól a fagyokig szedhetjük, amikor spenót már rég nincsen.

garden-chard.jpg

Mert ugye ritkán szórjuk meg borssal, sóval a gyümölcsöket, és elég kis eséllyel keverünk citromlevet, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és tejfölt bármelyik gyümölcshöz is. És persze a mustárt is kerülni szoktuk, ha gyümölcsről van szó. Pedig az avokádó húsát a héjából kikanalazva, és az előbb említett ízesítőkkel összekeverve tuti finom krémet kapunk, amit pirítósra kenve fogyaszthatunk.

A mangó

A mangónak rengeteg jó tulajdonsága van és egy rossz.

Áprilisban megígértem, hogy megosztok néhány bevált receptet, amint szedni kezdem a mángold levelét. Nos, elérkezett az idő, mert a levelek már bőven elérték a tenyérnyi nagyságot. Mindig a szélső, kifejlett leveleket vágom le, így késő őszig szedhető.

Főzeléknek ugyanúgy készítem, mint a spenótot, jó sok fokhagymával, tükörtojással. Az a nagyszerű benne, hogy akkor is terem, amikor spenót már nincsen.
Levesnek kb. 15 mángoldlevelet megmosok, összevágok, és egy fej apróra vágott vöröshagymával és 1 evőkanál vegetával bő vízben megfőzöm. Kicsit lehűtöm, majd 2 evőkanál olajjal és 2 egész tojással összeturmixolom. Borssal, reszelt gyömbérrel és citromlével ízesítem, pirított zsemlekockával tálalom.

Egytálételnek fél kg mángoldlevelet megmosok és sós vízben puhára párolok. Lecsepegtetem, apróra vágom és megborsozom. Két tojásból 1 dl tejjel, 1 dl szódavízzel és 20 dkg liszttel sűrű palacsintatésztát keverek. Beleszórok 5 dkg reszelt sajtot és a párolt mángoldlevelet. Egy tűzálló tálat kivajazok, a masszát beleöntöm, tetejét olajjal vagy olvasztott vajjal meglocsolom, és a sütőben közepes lángon addig sütöm, amíg a beleszúrt hurkapálca száraz marad.

A mángold vastag nyelét is sokféleképpen elkészíthetjük, pl. spárga helyett is felhasználhatjuk. A rakott mángoldhoz a nyeleket megmosom, megtisztítom és hosszúkás szeletekre vágom. 2 evőkanál olajon egy nagy fej apróra vágott vöröshagymával megpárolom. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítem. Közben rizst főzök. Egy kivajazott tűzálló tálba rétegenként lerokok egy sor rizst, egy sor párolt mángoldnyelet, és egy sor karikára vágott főtt tojást, vagy kolbászt, virslit, krinolint, tetszés szerint. Tojással elkevert tejföllel leöntöm, reszelt sajttal meghintem, végül apróra vágott kaprot szórok rá és kb. 20 perc alatt készre sütöm.

Salátának a párolt mángoldnyelet kihűtöm. Egy pohár kefírt összekeverek kis citromlével, kevés mustárral, borssal. Ráöntöm a zöldségre és apróra vágott zsázsával meghintem.

Persze, ezeken kívül még nagyon sokféleképpen elkészíthető, mindenkinek jó kísérletezést hozzá! 

Április elején időszerű nagy kedvencem, a mángold vetése. A répafélék családjába tartozik, levele a cukorrépáéhoz hasonló, de jóval nagyobb. Gyökérzete gumós, de lombjához képest jelentéktelen. Levele jelentős mennyiségű A- és C-vitamint tartalmaz. Magját ilyentájt jól megmunkált, trágyázott talajba, 40-50 cm-es sortávolságra vetem. 3 cm-es mély árkot húzok, és a magokat 4-5 cm-re teszem egymástól. A magok felett az árkot földdel befedem és tömörítem.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek