Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tiszafa nem ennivaló

Ha a tiszafa egyetlen szépséghibája - nevezetesen: a mérgezők listáján előkelő helyre került - nem lenne, a kert legtöbb módon hasznosítható növénye lehetne. Piros magköpenye (terméshúsa) kivételével minden porcikája mérgező. Nem kell tehát lemondani a tiszafáról, csupán nem kell enni. A melegvérűeket fenyegető növény leginkább az emberekre lehet veszélyes, hiszen a négylábúak és a madarak már fiatalon megtanulják - ez igaz a hobbiállatokra is -, hogy a tiszafafélékből nem ajánlatos falatozni. A madarak egyébként szívesen csipegetik piros bogyóit: a termés húsa táplálék, a mag pedig, miután áthalad tápcsatornájukon, és trágyaburokban a földre pottyan, még csírázik is.

Csigafrász újratöltve

A májusban már szinte teljes pompában virító kert nem csak a gazda szemét gyönyörködteti, de a csigák fantáziáját is megmozgatja. A mostani nedves idő a zsenge zöldségekkel, virágokkal igazi Kánaán a csúszómászóknak. Szerencsére vannak azért növények, melyeket még ők sem kedvelnek, ezért érdemes néhányat kipróbálni a csigák elleni hadjáratban.

Az árnyékliliommal nem nyerhetünk csatát

Kinél december 5-én este, kinél 6-án reggelre érkezik a Télapó, másnak a Mikulás jön, egy biztos, ilyentájt kezdődik az Euphorbia pulcherrima, azaz a mikulásvirág tündöklése. A Mexikó trópusi vidékein őshonos növény gyönyörű piros levelei már az ott térítő ferencesek figyelmét is felkeltették: ők használták először karácsonyi dekorációnak.

Korai téltemetés

A tél még el sem kezdődött, a növények máris temetik. Sok helyről jönnek a tavaszra utaló információk: nyílik a hóvirág, az ibolya, virágzik néhány gyümölcsfa, bimbós az orgona, sárgállik az aranyvessző. Meg a téltemető is (Eranthis hyemalis).

450px-Eranthis_hyemalis_(1).jpg

Novemberi gombaságok

A vadon termő gombák a takarítás nagymesterei: ha nem vennének részt az elhalt növényi anyagok lebontásában, néhány évtized alatt több méteresre vastagodna az avarréteg, így be se lehetne menni pl. gombászni az erdőkbe. De szerencsére itt vannak, Magyarországon a gombafajok száma 2000-nél is több. Igaz, ezek kis töredéke ehető, szedhető, de a többiek legalább végezhetik a dolgukat, míg a vadgombák szerelmesei minden évszakban megszedhetik kosaraikat. Nincs ez másként novemberben sem, mostanában is érdemes keresgélni erdőn, mezőn, vagy akár a föld alatt, ha van hozzá disznónk vagy kutyánk és engedélyünk (ld. kép).

24_nyariszarvas.jpgNyári szarvasgomba (Tuber aestivum)

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek