Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

- A legtöbb fűszernövényt júliusban takaríthatjuk be, ha meg akarjuk szárítani későbbre. A csokrokat szellős helyen fejjel lefelé lógassuk le, és hagyjuk megszáradni.

- Elvethetjük a jövő évre szánt nefelejcs, árvácska és sárgaviola magjait.

- Folyamatosan szedhetjük az uborkát, a karfiolt, a brokkolit, a karalábét, a sárgarépát, a cukkinit, a salátát, a hónapos retket, a hagymát, attól függően, mikor vetettük el a magokat. 

- Az összes bogyós cserjét ritkíthatjuk a szüretelés befejeztével. A vesszőszúnyog által megtámadott hajtásokat a föld színéig vágjuk vissza. 

- Csökken a kártevővész, ha fülbemászók fészkelik be magukat egy fába. Ezt elősegíthetjük, ha agyagcserepet fordítva akasztunk fel egy zsinegre úgy, hogy a cserép pereme érintse a törzset. Tömjünk bele faforgácsot vagy szalmát, és rövid időn belül benépesül a "fülbemászólak".

- Horgászok, halimádók kertje előnyben: a halszálkát nem kell kidobni, mert nagyszerű trágya a növényeknek. Nitrogént és foszfort juttat a földbe, ha elássuk. 

- Sokunk kertjében folytatódik a gyümölcsszüret. Ne feledkezzünk meg a cefréről sem, télen is szükségünk lesz folyékony vitaminra.

Szép hétvégét!

- Ezen a hétvégén is úgy tűnik, legfőbb dolgunk a locsolás és a gyümölcsszedés lesz. Még érik a málna, meggy, már van szilva, kajszi- és őszibarack is, kinek mi terem a kertjében. És ribiszke vagy ribizli, piros, fekete vagy fehér; mindegy, mert mindegyik nagyon egészséges!

 

Sok C-vitamint tartalmaz, ezért régen skorbut ellen alkalmazták. Emellett B1-, B2-, B6- és E-vitamin van benne. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönhető tumorellenes hatású.
Fontos ásványi anyagai a kálium, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas. A ribizliolaj ápolja és nyugtatja a száraz, érzékeny bőrt. Különböző gyümölcs- és egyéb savainak köszönhetően jót tesz az emésztésnek is.

Nagyon finom a belőle készült lekvár és szörp. A ribizlibor is megtartja a gyümölcs vitamintartalmának jelentős részét. Fülledt nyári estéken a legjobb üdítőital: ribizlibor és -szörp tetszőleges arányban, jéghideg szódával feleresztve. Nagyanyám a család férfitagjainak mindig egyujjnyi bor, háromujjnyi szörp, a többi szóda arányban keverte, de mindig volt a közelben jólelkű asszony- vagy gyereknép, aki a kamrában titokban javított az összetételen.

Szép hétvégét! 

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek